Mainos

Harvardin kirjastosta löytyi ihmisnahkainen kirja

Harvardin yliopiston kirjastosta on löytynyt kirja, jonka kannet ovat suurella todennäköisyydellä ihmisen nahkaa. Kirja on peräisin 1800-luvulta, ja sen nimi "Des destinees de l'ame" viittaa ihmisen sielun kohtaloon.

Yliopiston konservaattorit ja tutkijat selvittivät kirjan sidontamateriaalien alkuperää monin eri keinoin. Testein pystyttiin sulkemaan pois se, että kirjan kannet olisivat esimerkiksi vuohen tai lampaan nahkaa. Tutkijat ovat 99-prosenttisen varmoja, että kirjan kansien materiaali on peräisin ihmisestä.  

Kirjan välistä löytyi vanha käsinkirjoitettu ranskankielinen viesti, jossa viitattiin ihmisperäisyyteen. Viestin oli kirjoittanut lääkäri, joka oli kirjan kirjoittajan Arsene Houssayen ystävä ja joka kuoli vuonna 1896.

– Katsomalla tarkasti voit helposti erottaa ihohuokoset, lääkäri kirjoitti. Hän lisäsi, että ihmissielusta kertova kirja ansaitsee ihmiskuoren. 

Lääkärin mukaan iho oli peräisin mielisairaalta naiselta, joka kuoli sydänkohtaukseen. 

Ihmisnahan käyttö kirjojen kansissa ei ollut täysin harvinaista 1800-luvulla, jolloin esimerkiksi teloitettujen rikollisten ruumiit voitiin lahjoittaa tieteen käyttöön, ja nahat annettiin parkitsijoille sekä kirjansitojille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.