Hartwall-pomolta kova avaus: "Olutta kaupasta yhdeksän jälkeen"

"Kauppojen olutmyynti vapaaksi" 2:06

Sipilän hallitus vapautti kaupan aukioloajat, ja nyt panimoyhtiöt esittävät, että myös oluen ja siiderin myynti kaupoissa vapautuisi.

Alkoholimyynti ei ole sallittua ennen aamuyhdeksää eikä iltayhdeksän jälkeen, vaikka kauppa muuten on auki.

– Tässä pitäisi kuunnella kuluttajaa. Jos vaikka käy vuorotöissä ja menee iltakymmeneltä kauppaan, pitäisi voida ostaa kaikki ostokset yhdellä kertaa, sanoo Hartwallin toimitusjohtaja Tapio Pajuharju.

Hartwallin johtaja kumoaisi myös uudet alkoholimainonnan kiristykset, jotka rajoittavat ulkomainontaa ja tv-mainontaa. Eniten keskustelua herätti olutrekkojen kieltäminen.

Pajuharju pitää tilannetta erikoisena.

– Nuoriso altistuu alkoholimainonnalle netissä 24/7 ja kansainvälisissä tapahtumissa 24/7. Suomi ei ole mikään erillinen saareke muusta maailmasta, hän muistuttaa.

Pajuharjun mielestä kieltoviidakko haittaa jo alan vientiäkin. Hartwall vie esimerkiksi lonkeroa Eurooppaan.

– Mitä paremmin pääsee kotimarkkinoilla opettelemaan ja kokeilemaan markkinointia ja mainontaa, sitä varmemmin menestyy myös kansainvälisesti.

Alkoholilain uudistus tulee eduskuntaan kevätkaudella. Hallituspuolue kokoomus purkaisi sääntelyä huomattavasti rivakammin kuin asiaa valmisteleva keskustaministeri Juha Rehula.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) muistuttaa Sipilän hallituksen norminpurkutalkoista.

– Millään politiikan lohkolla ei ole erityisoikeutta rimpuilla tästä tavoitteesta irti. Työn ja työllisyyden linjan pitää näkyä myös alkoholipolitiikassa, Pelkonen vaatii.

Pelkosen listalla ovat päällimmäisinä ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen ja ravintolamyynnin arvonlisäveron laskeminen sekä viinit ruokakauppoihin.

Myös Hartwallin johtajan esittämää myyntiaikojen vapauttamista olisi kokoomusedustajan mielestä syytä kokeilla.

Lue myös:

    Uusimmat