Mainos

Ravintola-ala alkoholilain muutoksesta: Työllisyys vähenee, pikkupubit joutuvat sulkemaan ovensa aiemmin

1:59

Alkoholilakiesitys voi matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran mukaan vähentää anniskelumyyntiä ja työllisyyttä ravintola-alalla. Viivästynyt esitys alkoholin saatavuutta lisäävästä kokonaisuudistuksesta on lähtenyt lausuntokierrokselle.

Järjestön mukaan ravintola-anniskelu vähenee, jos esityksen mukaisesti kaupalle tulee oikeus myydä vahvempia alkoholijuomia, jos tilausravintolatoiminta sallitaan ja jos järjestyksenvalvojia vaaditaan lisää.

Maran toimitusjohtaja ei ymmärrä, miksi hallitus sallisi omien alkoholijuomien nauttimisen tilausravintoloissa.

– Monet kasvukeskusten ulkopuolella olevat hotellit ja ravintolat ovat jo lopettaneet toimintansa, ja tämä kehitys jatkuu edelleen, sanoo Timo Lappi tiedotteessa.

Järjestö pitää hyvänä, että ravintolat saisivat ilmoituksella anniskella kello neljään aamuyöllä. Odotettu uudistus vesitetään kuitenkin vaatimalla kahta järjestyksenvalvojaa.

– Marassa on jäsenenä lukusia pieniä pubeja, joissa on vain joitakin kymmeniä asiakaspaikkoja. Kahden järjestyksenvalvojan vaatiminen johtaa siihen, että toiminnasta tulee taloudellisesti kannattamatonta ja pubit joutuvat sulkemaan ovensa jo kello 01.30, Lappi sanoo.

Päivittäistavarakauppa ry haluaa toppuutella esityksestä esitettyjä terveydellisiä uhkakuvia. Järjestö muistuttaa, että vaikka kaupassa voisi vastedes myydä 5,5 prosentin vahvuisia juomia, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että kuluttajat siirtyisivät vahvempaan vaihtoehtoon.

– Ravintoloissa suosituin valinta on keskiolut, vaikka tarjolla on myös vahvempia vaihtoehtoja, sanoo järjestön toimitusjohtaja Kari Luoto tiedotteessa.

Etujärjestö pitää tärkeänä sitä, että pienten kauppojen kilpailukyky paranee lakiuudistuksella.

– Alkoholilain vaikutus asiakasvirtoihin ja kaupan muuhun myyntiin on pienille myymälöille merkittävämpi kuin suurille myymälöille, Luoto sanoo.

2:44

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.