Härskistä korruptiotapauksesta syytteet – Opetusviraston ex-pomon rikoshyödyksi epäillään useita miljoonia euroja

1:24
Näin tietohallintopomon kerrotaan selitelleen tapahtumia työntekijöilleen.

Helsingin opetusviraston entinen tietohallintopäällikkö ja ex-turvallisuuspäällikkö Hannu Suoniemi joutuu oikeuteen miljoonien petosjutussa.

Aluesyyttäjä kertoi tiistaina nostaneensa syytteitä kaikkiaan kahdeksaa henkilöä vastaan.

Syyteet koskevat törkeää petosta ja rikoksella hankittuun omaisuuteen liittyvää törkeää rahanpesua. Suoniemeen kohdistuu syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Teot ajoittuvat vuosille 2006–2016.

– Suoniemi on pääepäilty, vahvistaa aluesyyttäjä Seita Heinström MTV:lle.

Syyttäjän mukaan vastaajat osin myöntävät ja osin kiistävät syyllisyytensä. MTV:n tietojen mukaan Suoniemi oli rikostutkinnassa kiistänyt rikokset.

MTV Uutisille kommentoitiin aiemmin, että kyse on tiettävästi kaikkien aikojen suurimmasta korruptiotutkinnasta Helsingin poliisilaitoksen alueella. 

Suoniemen epäillään saaneen miljoonien eurojen rikoshyödyn opetusviraston tietoteknisiin hankintoihin liittyen 2006–2016. Laitteet eivät koskaan päätyneet Opetusvirastoon eivätkä kouluille, vaan Suoniemen epäillään myyneen hankkimansa laitteet eteenpäin. Laitetilausten arvo on poliisin esitutkinnan mukaan ollut lähes yhdeksän miljoonaa euroa.

Tapaus on poikkeuksellisen laaja. Kyse on huomattavista rikosvahingoista ja pääepäilty Suoniemi on korkeassa asemassa ollut kaupungin virkamies. Opetusviraston mukaan Suoniemi oli tehnyt lukuisia alle 30 000 euron hankintoja kilpailuttamatta ja pilkkomalla niitä pieniin osiin.

Suoniemen epäilty toiminta laitetilausten parissa pystyi jatkumaan jopa kymmenen vuoden ajan niin, että kukaan ei puuttunut siihen. Hän sai potkut keväällä 2017, kun raskaat epäilyt tulivat ilmi.

2:00

Neljän esitutkinnassa epäiltyinä kuullun henkilön osalta syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta.

Suoniemen juttu tulee esille Helsingin käräjäoikeudessa syksyllä tai mahdollisesti vasta ensi vuonna. Syynä on se, että syksyllä käsittelyyn on jo tulossa useita koronatilanteen takia nyt keskeytettyjä oikeudenkäyntejä.

Helsingin poliisin esitutkinnassa selvisi, että opetusvirastolle hankittuja it-laitteita oli löydetty myös viraston työntekijöiltä.

Tutkinnan mukaan muutama henkilö oli välittänyt Suoniemen opetusvirastolle tilaamat laitteet ostajille, jotka olivat eri puolilla Suomea asuvia yksityishenkilöitä.

Laitteet olivat tietokoneita ja muita it-laitteita, puhelimia ja viihde-elektroniikkaa. Ne oli tilattu useilta eri toimittajilta, joista kaikki eivät ole Helsingin kaupungin sopimustoimittajia.

Kokonaisuuteen liittyy lisäksi muita epäiltyjä törkeitä petoksia ja kavalluksia, joista epäillään yhteensä 16 henkilöä. Näiden osalta syyteharkinta on vielä kesken.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja