Helsingin opetusviraston ex-pomon korruptiotapauksesta vankeustuomio – tilasi virastolle miljoonilla euroilla laitteita, jotka myytiin eteenpäin

1:24
Näin petoksesta tuomittu ex-tietohallintopäällikkö selitteli asiaa työntekijöille: "Laiva upposi Afrikassa"

Helsingin opetusviraston entinen tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi on tuomittu ehdottomaan vankeuteen, Helsingin käräjäoikeus tiedotti torstaina.

Suoniemi sai kolmen vuoden ja kolmen kuukauden tuomion törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syytteet käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa tunnustamisoikeudenkäynnissä, jossa syytetty tunnustaa rikokset ja saa vastineeksi lievennystä tuomioonsa. Menettelyä käytetään erityisesti laajoissa talousrikosjutuissa.

Syyttäjän mukaan Suoniemi tilasi vuosina 2006–2016 opetusvirastolle miljoonien eurojen edestä laitteita, joita ei koskaan toimitettu. Sen sijaan laitteet myytiin eteenpäin.

Poliisi on aiemmin kertonut, että laitteet olivat pääasiassa tietokoneita, puhelimia, muita it-laitteita sekä viihde-elektroniikkaa.

Suoniemi irtisanottiin vuonna 2017

Syyttäjän mukaan järjestely meni niin, että neljä jutussa myös syytettynä olevaa miestä teki Suoniemelle tilauksen erilaisista atk- ja elektroniikkalaitteista. Suoniemi pyysi tietyiltä yhtiöiltä tarjouksen laitteista.

Todellisuudessa laitteita ei koskaan toimitettu opetusvirastolle. Sen sijaan Suoniemi syyttäjän mukaan vastaanotti tavarat ja toimitti ne alkuperäisen tilauksen tehneille neljälle miehelle, jotka pääasiassa myivät ne eteenpäin yksityishenkilöille.

Menettelyllään Suoniemi syyttäjän mukaan erehdytti opetusvirastoa maksamaan haamulaitteista yhteensä lähes seitsemän miljoonaa euroa ja hankki itselleen hyötyä lähes 8,5 miljoonan euron arvosta.

Suoniemi työskenteli myöhemmin opetusviraston turvallisuuspäällikkönä, ja virasto irtisanoi hänet vuonna 2017 rikosepäilyjen takia.

Suoniemen ohella myös yksi laitteiden eteenpäin myymisestä syytetty mies tunnusti tekonsa ja sai vuoden ja yhden kuukauden ehdollisen tuomion törkeästä petoksesta.

Muiden syytettyjen osalta varsinaisen käräjäkäsittelyn on määrä alkaa lokakuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja