Epäily: Ex-virastopomo teki miljoonatilin härskillä huijauksella – veti välistä kouluihin tilattuja koneita, rikoshyöty yhä kateissa

Poliisin esitutkinta Helsingin kaupungin opetusviraston miljoonahuijauksesta on valmistunut ja siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan. Valtaosa epäillystä useiden miljoonien eurojen rikoshyödystä on yhä kateissa, kerrotaan illan Rikospaikka-ohjelmassa.

Tutkinta on kohdistunut vuosien 2006–2016 laitetilauksiin ja lähinnä kolmeen eri laitetoimittajaan, jotka eivät ole olleet tilaushetkellä Helsingin kaupungin sopimustoimittajia.

Laitetilaukset ovat koskeneet tietokoneita, puhelimia ja muita tietoteknisiä laitteita sekä viihde-elektroniikkaa.

Epäselviä laitetoimituksia on tehty noin yhdeksän miljoonan euron arvosta.

Epäillään myyneen laitteita suoraan eteenpäin

Pääepäiltynä on viraston silloinen tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi. Poliisi epäilee, että törkeistä petoksista ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä epäilty Suoniemi teki rahaa myymällä laitteita suoraan eteenpäin.

Poliisi ei ole paljastanut, miten laitteet on myyty, ja kuka ne on ostanut. Suoniemi tilasi, hyvksyi ja vastaanotti laitteita opetusviraston piikkiin.

Suoniemen menettely on mahdollistanut sen, etteivät verovaroilla hankitut laitteet koskaan edes päätyneet kouluihin.

Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan jutun esitutkintapöytäkirjassa on noin 8000 sivua, joka sisältää tuhansia sivuja pelkästään laitetilauksiin liittyviä laskuja.

Opetusvirasto antoi keväällä 2017 potkut sekä Suoniemelle että kolmelle muulle työntekijälle, joilla oli ollut omassa käytössään työn tekemiseen liittymättömiä laitteita, kuten taulutelevisioita.

Syyttäjän arvion mukaan juttu tulee käräjäoikeuteen vasta syksyllä.

Rikospaikka MTV3-kanavalla kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat