Ulkomailla pakoillut Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen tunnusti rikoksensa

Perttu Nousiainen nuorisosäätiön entisen johdon syytteiden käsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa 0:27
Perttu Nousiainen saapui käräjäoikeuteen puimaan syytteitään.

Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on tunnustanut rikoksensa tunnustamisoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa. Nousiainen on läsnä istunnossa avustajansa Kari Uotin kanssa.

Syytteissä on kyse muun muassa törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa ja törkeistä kavalluksista.

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on ollut Suomen suurimpia. Osia on vielä syyteharkinnassa ja poliisilla esitutkinnassa.

Tunnustamisoikeudenkäynti Nousiaisen osuudesta säätiön talousepäselvyyksiin alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Media päästettiin saliin sen jälkeen, kun oikeus oli päättänyt esitutkintapöytäkirjojen julkisuudesta.

Käsittely koskee syytteitä, jotka Nousiainen Iltalehden mukaan tunnusti aiemmin tässä kuussa järjestetyssä syyteneuvottelussa.

Syyttäjän tuomioesityksen mukainen rangaistus on vankeutta neljästä vuodesta ja kahdesta kuukaudesta neljään vuoteen ja neljään kuukauteen. Ilman tunnustamista asiassa olisi voitu vaatia jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. 

Nyt syytteessä olevien rikosten tekoaika ulottuu syyskuusta 2014 lokakuuhun 2018. Kyse on törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa, törkeistä kavalluksista, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Törkeän veropetoksen tekopaikka on Kuopio ja Lahti, muiden Helsinki.

Syyttäjä nosti viime vuoden marraskuussa syytteitä myös Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan. Helsingin Sanomat mukaan myös Haaro on tunnustanut rikoksensa syyteneuvottelussa. Tunnustamisoikeudenkäynti järjestetään HS:n mukaan 12. syyskuuta.

Syyteharkinnassa on epäilyjä muun muassa törkeästä kavalluksesta, useista törkeistä väärennyksistä ja luottamusaseman väärinkäytöistä.

Nousiainen ja Haaro ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Näin Perttu Nousiaisen juristi kommentoi tehostettua matkustuskieltoa 1:50
Kiinnioton jälkeen Perttu Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon. Näin hänen puolustuksensa kommentoi asiaa. 

Toimittajat löysivät Nousiaisen sveitsiläisestä hiihtokeskuksesta

Nousiainen oli paossa yli puolentoista vuoden ajan maaliskuusta 2020 lähtien. Hän saapui viime vuoden marraskuussa Helsinkiin, jolloin poliisi otti hänet kiinni heti lennon laskeutumisen jälkeen. 

Kiinniotosta uutisoi Helsingin Sanomat, jonka toimittajat olivat vihjeiden perusteella löytäneet Nousiaisen sveitsiläisestä Verbierin hiihtokeskuksesta.

HS:n haastattelussa Nousiainen paikallisti Nuorisosäätiön ongelmien alkusysäyksen vuosiin 2012–2014. Kierre alkoi hänen mukaansa, kun hänen henkilökohtaiset liiketoimensa Runnin kylpylässä Iisalmessa vuosina 2012–2014 menivät pieleen, ja iso osa yrityksen veloista kaatui hänen niskaansa.

Palattuaan Suomeen viime marraskuussa Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon. Sen perusteena oli seitsemän epäiltyä rikosta, jotka ajoittuvat vuosille 2013–2018. Epäiltyjä rikosnimikkeitä olivat esimerkiksi törkeä velallisen epärehellisyys, luottamusaseman väärinkäyttö ja törkeä petos. Esitutkinta Helsingin poliisissa on yhä kesken ja sen arvioidaan valmistuvan syksyllä.

Nuorisosäätiöön liittyvä talousrikostutkinta on ollut poikkeuksellisen laaja. Sitä on tutkittu Helsingin poliisin lisäksi keskusrikospoliisissa.

Säätiön uuden johdon mukaan Haaro ja Nousiainen saivat aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosivat säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään.

Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.

Marko Junkkari paljastaa: Tämä vinkki johdatti Helsingin Sanomien toimittajat Perttu Nousiaisen jäljille 1:42
Marko Junkkari paljastaa: Tämä vinkki johdatti Helsingin Sanomien toimittajat Perttu Nousiaisen jäljille.


Lue myös:

    Uusimmat