Pöllöraati: Liike Nyt tarvitsee muitakin ehdokkaita, kuin Hjalliksen – päätöksenteko tarvitsee joukkuepelaajia

Pöllöraati 15:29

Huomenta Suomen perinteinen Pöllöraati pohti Hjallis Harkimon Liike Nytin lähtöä eduskuntavaaleihin, perustuloa sekä hieman ostohuuman aikaansaanutt Black Fridayta.

Iltalehden politiikantoimituksen esimies Juha Ristamäki sanoo, että Harkimon liike varmasti kiinnostaa ihmisiä ja on politiikassa ehkä seuraava askel. Eduskuntavaaleissa olisi oltava kuitenkin ehdokkaita

– Tähän mennessä ei ole muuta kuin Harkimo. Jotain muutakin pitäsi olla kuin Harkimo, Ristamäki sanoo.

Liikkeen tiedotustilaisuuksia on joulukuussa ja tammikuussa.

– Mediaa juoksutetaan. Luotetaan siihen, että Harkimo on niin vetävä ja kiinnostava mediahahmo ja hän vähän hämmentää tätä seisovaa suomalaista poliittista järjestelmää. Toimittajat juoksevat siinä sitten perässä, arvioi viestintäyrittäja, toimittaja Eeva Lehtimäki.

– Kyllä Hjalliksella on aika hyvä äänipotti Uudeltamaalta, joka on eduskuntavaaleissa tärkein ja suurin vaalipiiri. Siellä on tiukkaa. Paljon kokoomuslaisia on jäänyt vaaleista pois. Kyllä Hjallis sitä kuviota tulee sotkemaan. Se voi vaikuttaa vaikka koko vaalien lopputulokseen, Lehtimäki jatkaa.

Pöllöraati ruoti hetken myös Harkimon persoonaa ja suosiota.

– Ehkä koetaan, että Hjallis on suorapuheinen ja haastaa päättäjiä, sanoo MTV Uutisten politiikan ja talouden erikoistoimittaja Antonia Berg.

Lehtimäen mukaan yksi kausi kokoomuksen riveissä osoitti, ettei Hjallis ole kummoinenkaan joukkuepelaaja.

– Politiikka on, silloin kun pyritään vaikuttamaan, joukkuepelaamista. Hän ajatteli varmaan, että pääsee takaoven kautta. Ehkä oli välipuheita joistain paikoista ja sitten, kun demokratia ei toimikaan sormia näpsäyttämällä kuten bisnesmaailma, niin se oli hänelle vähän pettymys.

Raatilaiset pohtivat myös Hjalliksen vaalirahan alkuperästä käytyjä some-keskusteluja. Yksimielisesti pidettiin hieman vastemielisenä sitä, että KHL-taustan vuoksi rahoituksen arvellaan tulevan hämäristä lähteistä.

 Perustulo tulee kalliiksi

Raati otti käsittelyyn myös vasemmistoliiton esittämän tavoitteen 800 euron perustulon kaikille.

Yhtä mieltä oltiin siitä, että hyvä periaate on se, että sosiaaliturvaa yritetään yksinkertaistaa, mutta vasemmiston malli tulisi liian kalliiksi. Isoimpien puolueiden mallit eivät kuitenkaan anna avointa shekkiä kaikille.

– Onnea vaan vaalitenttien vetäjille, kun perustulo otetaan esiin vaalitentissä ja yhdeksän puheenjohtajaa käy sitä läpi. Ehkä Bull Mentula kannattaa ottaa vaalitenttiin portsariksi, Lehtimäki sanoo.

Ostopäivä Black Friday sai viime perjantaina ihmiset liikkeelle ja korteilla maksettiin ennätyspaljon. Pöllöraati oli sitä mieltä, että ulkomailta napattu ostospäivä ei ole paras mahdollinen keksintö. Varsinkin, kun korostetaan ekologisuutta ja kulutuksen vähentämistä.

Lue myös:

    Uusimmat