"Harjoitteluun tulee kavereita, joille pitää opettaa ruuvimeisselin käyttöä": Talotekniikka-alalta hätähuuto koulutuksen tilasta

Vaikka talotekniikka-ala kiinnostaa edelleen nuoria, koulutuksista valmistuvien taitotaso ei ole alan edustajien mukaan riittävällä tasolla työelämään siirryttäessä. Talotekniikkaliiton arvion mukaan nykyinen talotekniikan koulutusjärjestelmä on rikki.

Talotekniikka-alan järjestöjen nokkamiehet ovat yhtä mieltä siitä, että koulutusjärjestelmä on jopa ”vaarallisen kyvytön” tuottamaan riittävästi ammattitaitoista työvoimaa talotekniselle alalle.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen sanoo, että koulusta työelämään tulevien ammattitaito on ”todella heikolla” tasolla. Koulutukseen pitäisi saada enemmän työelämälähtöisyyttä, mutta se ei toteudu alkuunkaan toivotusti.

– Alamme kasvunäkymät ovat huikeat, mutta koulutuksessa yleissivistävyys on vienyt tilaa käytännön ammattitaidon opetukselta. Koulutuksessa on aikamoista klappia.

– Koulutuksen pitäisi tukea käden taitoja. Ammattikoulutuksen pitäisi olla ammattikoulutusta, Hokkanen kiteyttää.

Oppilaitoksissa on rahapulan takia vähennetty käytännön osaamisen ja kädentaitojen painoa. Opettajapula rassaa asentajienkin ammattikoulutusta.

MTV:n ja ammattikoulutuksen kyselyssä kylmää kyytiä oppivelvollisuuden laajentamiselle 2:16
MTV:n ja ammattikoulutuksen kyselyssä kylmää kyytiä oppivelvollisuuden laajentamiselle

"Nuorten odotuksia ei saa pettää"

Talotekniikka-alan 6.10. julkaistussa suhdannekatsauksessa mainittiin, että vain viisi sadasta alan yhtiöstä pitää osaavan työvoiman saatavuutta riittävänä.

Talotekniikkaliiton ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja Kai Puustinen penää lisää resursseja koulutukseen. Suurin osa alan yrityksistä on niin pieniä, ettei niillä ole resursseja kouluttaa väkeä ammattikoulun jälkeen.

– Tästä syystä oppilaitosten lähiopetuksen määrää ja laatua pitää tukea nostamalla sen yhteiskunnallinen rahoitus huomattavasti nykyistä korkeammaksi. Taloteknisen alan opinnot valitsevien nuorten odotuksia ei saa pettää, Puustinen sanoo.

"Pitää opettaa ruuvimeisselin käyttöä"

Syksyn suhdannekatsauksen avoimista kommenteista käy selvästi ilmi, että yrityksissä olisi rekrytointitarvetta ja -halua, jos työmarkkinoilla olisi vain tarjolla osaavaa työvoimaa.

Asentajan ammatti edustaa mitä suurimmassa määrin käytäntöä, joten käytännön osaamisen pitäisi olla avainasemassa myös koulutuksessa.

– Ammattikoulusta tulevat asentajat ovat raakileita. Harjoitteluun tulee kavereita, joille pitää opettaa ruuvimeisselin käyttöä, Puustinen kertoo jäsenyritysten palautteista.

Osaamisen vaatimustaso nousee jatkuvasti talotekniikassa. Jo tästä syystä asentamisen opetus olisi syytä saada raiteilleen.

Rakennusteollisuuden kasvu uhkaa tyrehtyä

Myös rakennusala kärsii kroonisesta osaajapulasta. Rakennusteollisuus RT muistutti viimeksi syyskuussa, että pula työvoimasta on rassannut alaa koko 2000-luvun.

Työnantajien järjestö varoitti, että rakennusteollisuuden kasvu uhkaa tyrehtyä, jos alaa vaivaavaa osaajapulaa ei saada ratkaistua.

Rakennusteollisuus kertoo, että yli kolme neljästä alan yrityksestä uskoo alan työvoimatarpeen kasvavan. Seitsemän kymmenestä yrityksestä pitää osaavan työvoiman rekrytoimista jo nyt vaikeana.

Pulaa on sekä toisen asteen ammatillisen koulutuksen saaneesta työvoimasta sekä korkea-asteen asiantuntijoista. Pahin puute on kokeneesta työnjohdosta, projektipäälliköistä ja suunnittelijoista.

0 Osaajapulan helpottamiseksi tulisi lisätä rakennusalan koulutusmääriä varsinkin ammattikorkeakouluissa. Samalla on varmistettava niille riittävä rahoitus, Rakennusteollisuus RT vaati syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat