Hanna Tikander aloitti juomisen 13-vuotiaana ja raitistui ollessaan 25 – tällaisia muutoksia hän huomasi selvin päin juhliessaan

Hanna Tikander kohtaa elämän ilman päihteitä 8:46
Katso koko haastattelu: Hanna Tikander kohtaa elämän ilman päihteitä

Hanna Tikander päätti neljä vuotta sitten kohdata elämän täysin selvin päin.

Somevaikuttaja ja podcast-juontaja Hanna Tikander päätti jättää päihteet vuonna 2019 ja kohdata kaikki elämän valo- ja varjopuolet selvin päin. Tällä viikolla mittariin napsahti neljä vuotta selvää elämää. 

Tikander vieraili sunnuntaiaamuna Huomenta Suomen haastattelussa puhumassa päihteettömyydestä. Hän valotti haastattelussa syitä neljän vuoden takaiselle päätökselleen kohdata elämä raittiina.

– Aloitin juomisen ollessani 13-vuotias ja join alkoholia aikalailla kaikkiin tunnetiloihin. Oli se sitten surua, iloa, ahdistusta, jonkinlaista onnen tunnetta, niin ensimmäisenä minulla oli aina mielessä alkoholi, hän kertoi.

Tikanderin mukaan alkoholin käyttö määritti paljon hänen elämäänsä ja sen kulkua. Hän eli pitkälti viikonloppuja varten ja palautui edellisestä viikonlopusta pitkin viikkoa. Perjantaisin kierre alkoi aina alusta.

– 25-vuotiaana aloin huomaamaan, että alkoholin käyttö määrittelee liikaa elämääni, eikä se enää tehnyt minulle hyvää. Huomasin, että minussa on paljon asioita ja haasteita menneisyydestäni, joita en ole ikinä oikeasti käsitellyt, vaan alkoholi on aina toiminut pakokeinona asioiden käsittelylle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jossain vaiheessa käsittelemättömiä asioita alkoi olla liikaa, ja Tikanderin mielenterveys ja olotila olivat pohjamudissa. Silloin hän päätti lopettaa alkoholin käytön ja aloittaa selvän elämän. 

Raitistuessaan Tikander tiesi, että hänen elämänsä on sosiaalista ja että hän tykkää käydä juhlimassa. Hän tiedosti, että mikäli hän haluaa pysyä selvällä tiellä, täytyy hänen opetella juhlimaan selvin päin.

– Olen sitä aika paljon tässä vuosien mittaan harjoitellut. Heti raitistumisen jälkeisenä viikonloppuna päätin, että lähden kokeilemaan juhlimista selvin päin.

Selvin päin juhliessa äänet tuntuivat kovemmilta ja valot tuntuivat häiritsevän enemmän. Suurin muutos oli kuitenkin Tikanderin mukaan se, että hän todella tunsi oman olotilansa. 

– Yritän nykyisin tosi vahvasti tarkkailla perjantaina ja lauantaina sitä, että minkälainen viikko minulla on takana. Että onko minulla oikeasti energiaa mennä juhlimaan tai olla sosiaalinen, koska se on tosi kuormittavaa varsinkin selvin päin, hän sanoi.

– Mutta nykyään, kun juhlin selvin päin, olen enemmän läsnä ja minun tulee käytyä mielenkiintoisempia keskusteluita, Osaan myös vetää omat rajani ja kuunnella itseäni, että hei, nyt on minun aikani lähteä kotiin, hän jatkoi.

Millaisia huomioita Tikander on tehnyt raittiutensa aikana juhlakulttuurista? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat