Kohta kannattaa hakea auto Saksasta! Sähköautojen polkumyynti on alkamassa – autovalmistajilla kiire alentaa päästöjä miljardisakkojen pelossa

Suuret autovalmistajat ovat vaarassa joutua myymään jopa tämän vuoden sähköautouutuuksia polkuhintaan. Taustalla on Euroopan Unionin vaatimus päästöjen tuntuvasta alentamisesta. Jos vaatimukseen ei päästä, joutuvat autovalmistajat maksamaan EU:lle tuntuvat sakot.

Tänä vuonna markkinoille tulee ennätysmäärä uusia sähköautomalleja. Autokonsernit ovat valmiita myymään näitä uutuuksia jopa ilman voittomarginaalia välttääkseen päästösakot. Jo nyt tiettyjen merkkien lupaamat sähköautoalennukset ovat poikkeuksellisen korkeita.

Valmistajien pitää vuoden loppuun mennessä pystyä painamaan koko myydyn mallistonsa keskimääräiset hiilidioksidipäästöt 95 grammaan kilometriltä.

Jos tähän ei päästä, jokaisen auton ylimenevästä grammasta on maksettavat 95 euroa sakkoa EU:lle.

Keskipäästöt nyt noin 120 grammaa kilometriltä

Toistaiseksi useimmilla saksalaisvalmistajilla keskimääräiset päästöt ovat 120 gramman luokkaa. Jos lukua ei saada painettua pienemmäksi muiden muassa Daimler, VW ja Ford joutuvat maksamaan miljardisakkoja Euroopan unionille.

Käytännössä näköpiirissä ei edelleenkään ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin lisätä puhtaiden sähköautojen hybridien myyntiä tuntuvasti.

Polttokennoautoja ja puhtaammilla synteettisillä polttoaineilla käyviä polttomoottoreita ei saada markkinoille riittävän nopeasti.

Puhtaat sähköautot ovat nollapäästöisiä ja iso osa hybrideistä tupruttaa ilmaan alle 50 grammaa hiilidioksidia kilometriltä.

Lisäksi täyssähköautot ja hybridit lasketaan kahteen kertaan, kun valmistajien päästösaldoa ynnätään. Se laskee keskiarvoa ja avaa valmistajille mahdollisuuksia myydä enemmän selvästi kannattavampia polttomoottorimalleja.

Sähköautojen myyjille muhkeita bonuksia

Duisburg-Essenin yliopiston CAR-autotutkimuskeskuksen johtajan Ferdinand Dudenhöfferin mukaan markkinoilta kerättyjen tietojen mukaan sähköautojen myyntiä vauhditetaan muiden muassa merkkiliikkeiden myyjille jaettaville muhkeilla bonuksilla.

Kauppiaat pyrkivät tästä syystä kaikin keinoin saavuttamaan asetetut myyntitavoitteet.

Keskeisin keino on myöntää huomattavia alennuksia, joita valmistajat myös tukevat. Tiettävästi muiden muassa Peugeot turvautuu Saksassa ja myös muualla Euroopassa tällaisiin kaksinkertaisiin tukiaisiin.

Kuluvan vuoden alussa Peugeotin merkkijohtaja Jean-Philippe Imparato kehui jo, että hänen yrityksensä pystyy painamaan päästöt jo ensimmäisellä neljänneksellä niin alas, ettei EU:n sakoista ole pelkoa.

Myös Volkswagenin pääjohtaja Herbert Diess on ollut hyvin uhmakas. Viime vuoden lopulla hän julisti Yhdysvalloissa, että useiden uusien sähköautomallien ansiosta maailman suurinta valmistajaa eivät uhkaa sakot Euroopassa.

CAR-tutkimuskeskuksessa epäillään kuitenkin, että VW ei saa uusia malleja riittävästi kauppoihin ennen kesää. Juuri tästä syystä sähköautoista haaveilevia kuluttajia kehotetaan olemaan kärsivällisiä. Kovimpia alennuksia on luvassa vuoden lopussa, kun valmistajat yrittävät viime tingassa painaa päästömääriä alas.

Uusia malleja myydään jo 8000 euron alennuksella

Hyundai, Kia, Nissan ja Renault antavat kuluttajille jo nyt Saksassa 8000 euron alennuksia uusista sähköautomalleistaan. Vastaavaa "polkumyyntiä", kuten markkina-asiantuntijat alennuskampanjoita kutsuvat, ei aikaisemmin ole nähty.

Autoteollisuutta seuraavien analyytikoiden mukaan tällaisilla erikoistarjouksilla katteellinen autokauppa on erittäin vaikeaa tai mahdotonta.

Useimmille valmistajille on kuitenkin tärkeämpää välttää EU:n sakot kuin pyrkiä mahdollisimman hyviin autokohtaisiin voittomarginaaleihin.

Saksassa on asetettu tavoitteeksi liikenteen sähköistäminen niin, että vuonna 2030 sähköautojen määrä nousee jopa 10 miljoonaan. Viime vuonna koko Euroopassa täyssähköautojen ja ladattavien hybridien osuus ensirekisteröinneistä oli kuitenkin vain 3,6 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat