Hanki ylimääräistä rahaa – ohjeet aloittelevalle sijoittajalle

"Säästä pahan päivän varalle!" "Älä tuhlaa!" Kuulostaako tutulta? Säästämisen tapoja on kuitenkin enemmän kuin uskotkaan.

Sullotko seteleitä patjan sisään vai siirrätkö joka kuukausi säästötilille saman summan? Säästäminen on aina muodissa ja heikon taloustilanteen aikaan enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Sijoittaminen on yksi säästämisen muoto, joka tuo mieleen talousuutisissa vilahtavat numerot, salkunhoitajat ja miljonäärit. Mitä sijoittaminen oikein on?

– Sijoittaminen on lykättyä kulutusta, josta sijoittaja haluaa korvauksen, joka saadaan kertyvän tuoton muodossa, vastaa Danske Bankin sijoitusjohtaja Senni Hänninen.

Sijoittamisen tapoja on tänä päivänä valtavasti. Sijoittaja voi toimia itse aktiivisesti ostamalla osakkeita vaikkapa kotisohvaltaan tai sijoittamisen voi luovuttaa oman pankkinsa sijoitusneuvojan käsiin.

Voidaan aloittaa 30 eurolla kuukaudessa

Säästötili on turvallinen ja helppo vaihtoehto, jos rahan haluaa siirtää pois käyttötililtä. Tuotto on kuitenkin pieni, sillä säästötilin korko pyörii yleensä noin 0-1 prosentin välillä. Kannattaako 100 euroa kuukaudessa siirtää säästötilille vai sijoittaa?

– Ehdottomasti kannattaa sijoittaa, eikä laittaa pankkitilille. 100 euroa on todella hyvä summa kuukaudessa lähteä kartuttamaan varallisuutta, Hänninen sanoo.

Yleensä pienin mahdollinen summa rahastosijoittamisen aloittamiselle kuukaudessa on jotain 30–50 euron väliltä. Säästäminen koskettaa ihmisiä eri tavoin elämäntilanteesta riippuen. Toiselle säästämisen tavoitteena voi olla oman asunnon hankinta, lomamatka tai varallisuuden kartuttaminen.

– Säästämiselle ei tarvitse välttämättä olla konkreettista kohdetta tai tavoitetta. Aina voi säästää pahan päivän varalle.

Rahastosäästäminen on suosittua

Yleisin sijoittamisen tapa on rahastosäästäminen. Raha on asiakkaan omaa ja se on aina nostettavissa myös käteiseksi. Yksinkertaisimmillaan raha siirretään paikasta A paikkaan B, josta haetaan tuottoa. 

– Kannattaa marssia oman pankkinsa sijoitusneuvojan juttusille. Sijoitusneuvojan kanssa tehdään sijoitussuunnitelma eli hahmotetaan säästövara, tuottotavoite ja riskinsietokyky, Hänninen kannustaa.

Riskinsietokyky herättää ahdistusta. Mitä riskejä minun on oikein otettava?

– Riskinsietokyky tarkoittaa sitä, millaista arvon vaihtelua asiakas sietää ja toisaalta millaista tuottoa tavoittelee. Käytännössä esimerkiksi osakekurssit vaihtelevat päivittäin, mutta pitkällä tähtäimellä ne ovat tarjonneet parhaan tuoton. Riski kannattaa ottaa ystäväksi, sillä riski mahdollistaa tuoton, Hänninen selventää.

Aloittelija ostaa osakkeita ja sijoittaa rahastoihin

Osakkeisiin sijoittaminen on usein pidemmän aikavälin toimintaa, sillä osakkeiden arvot vaihtelevat ajoittain voimakkaastikin. Korkosijoituksissa arvonvaihtelu on pienempää, mutta niin on tuottomahdollisuuskin.

Aloittelija suosii usein osake- ja rahastosijoittamisen yhdistelmää. Kaikilla tarvitsee olla myös nopeasti käteiseksi muutettavia varoja. Siksi kannattaa olla sekä korkosijoituksia että osakesijoituksia. Korkosijoitukset voi muuttaa tarvittaessa nopeasti käteiseksi ja antaa osakesijoitusten hakea tuottoa.

Sijoittaminen ei vaadi asiakkaalta aktiivisuutta, jos sijoittamisen antaa ammattilaisen hoidettavaksi. Asiakkaan tulee huolehtia vain siitä, että sovittuna rahansiirtopäivänä summa on tilillä. Ammattilaiset hoitavat varojen sijoittelun asiakkaan puolesta. Oman kiinnostuksen mukaan voi tietenkin seurata sijoituskohteensa kehittymistä.

”Voinko rikastua sijoittamalla?”

Säästäminen alkaa istumalla alas, ja laskemalla, kuinka paljon tuloja ja menoja on kuukaudessa. Siitä saadaan säästövara. Sijoittaminen saattaa kuulostaa monimutkaiselta ja jopa pelottavalta. Kuinka tietämättömänä pankkiin uskaltaa lähteä?

– Missään nimessä ei asiakkaan tarvitse tietää sijoittamisesta mitään, kun tulee pankkiin. Sitä varten ovat pankin sijoitusneuvojat. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva sijoitus, koska valinnanvaraa on paljon. Siksi myös tarvitaan ammattilainen, jotta oikea sijoituskohde löytyy, Hänninen sanoo.

Voinko rikastua sijoittamalla?

– Se on hyvinkin mahdollista. Mitä enemmän on osakkeita, sitä enemmän on myös tuottomahdollisuuksia. Raha kannattaa laittaa töihin.

Esimerkkilaskelman mukaan sijoittamalla joka kuukausi 100 euroa yhdistelmärahastoon, tuottaa summa vuodessa 27 euroa, kun oletuksena on 4,5 prosentin vuosituotto. Kymmenessä vuodessa tuottoa syntyy 3 078 euroa. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.

– Sijoittamisessa tärkein päätös on aloittaminen, Hänninen kannustaa.

Lue myös:

    Uusimmat