Hampaisiin asti aseistettu sotilas edelleen karkuteillä Belgiassa: Mahdolliset salamurhan kohteet siirretty turvapaikkoihin

Belgiassa etsitään sotilasaseiden kanssa paennutta sotilasta, joka väijyi mahdollisen salamurhan kohteen kodin lähellä pari tuntia. Asiasta kertovat Belgian viranomaiset.

Sotilaalla epäillään olevan äärioikeistolaisia näkemyksiä. Tutkintatuomari on avannut tutkinnan oletetusta "terroristisesta murhayrityksestä".

Maanantaina paenneen sotilaan etsinnät ovat keskittyneet Hoge Kempenin kansallispuistoon Belgian koillisosassa lähellä Hollannin rajaa. Tänään poliisi poisti kuitenkin eristyksen kansallispuiston ympäriltä. Sen lähistöltä oli aiemmin viikolla löytynyt sotilaan hylätty auto.

Sotilas oli viranomaisten mukaan ollut tarkkailulistalla, koska häntä epäiltiin äärioikeistolaiseksi. Häntä oli rangaistu sosiaalisessa mediassa julkaistuista rasistisista ja väkivaltaisista viesteistä.

Maineikas virologi yksi sotilaan mahdollinen kohde

Nyt sotilas on myös terrorismin vastaisten syyttäjien tutkinnan kohteena. Sotilaan mahdolliset kohteet on siirretty turvapaikkoihin, joita poliisit valvovat.

BBC:n mukaan sotilaan kerrotaan jättäneen jälkeensä kirjeitä, joissa annetaan ymmärtää sotilaan olevan valmis taisteluun poliisin kanssa. Lisäksi sotilaan kerrotaan ilmaisseen, ettei voi elää yhteiskunnassa, jossa "poliitikot ja virologit ovat vieneet meiltä kaiken pois."

Yksi mahdollinen kohde on maineikas virologi Mark Van Ranst. Sotilas on aiemmin uhannut Van Ranstia.

Asiantuntijana Van Ranstista on tullut mediahahmo korona-aikana, ja samalla hänestä on tullut salaliittoteorioihin uskovien ja flaamilaisen äärioikeiston kritisoinnin kohde.

Sotilaan tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota ja saattanut Belgian hallituksen kiusalliseen asemaan. Se on joutunut selittämään, miksi ääriajattelua kannattava sotilas säilytti pääsyn sotilasaseisiin aikana, jolloin koronaviruksen ympärillä pyörivät salaliittoteoriat ovat villinneet äärioikeistolaisia piirejä.

–  Toimintatavoissa epäonnistuttiin, sanoi puolustusministeri Ludivine Dedonder Belgian ranskankieliselle yleisradioyhtiölle RTBF:lle.

Lue myös:

    Uusimmat