Hämmentävät asiat, jotka naiset olisivat halunneet tietää ennakkoon synnytyksestä – mutta kukaan ei kertonut

Good to Know -sivusto keräsi yhteen asiat, jotka ensisynnyttäjät olisivat tahtoneet tietää synnyttämisestä.

Raskaus, synnytys. Taianomaisia kokemuksia, joissa herkät hetket ovat tiuhassa, eikä kyyneliltä vältytä!

Vai miten se nyt meni?

Nämä asiat jokaisen naisen tulisi tietää synnyttämisestä!

Lapsivesi ei ole kirkasta

Älä usko elokuvia – lapsivesi ei välttämättä ole kirkas liraus vedenkaltaista ainetta. Se voi olla vihreää, jopa mustaa. Se, että leffoissa ”vedet menivät” ja sitten jo synnytelläänkin, ei myöskään pidä paikkaansa: lapsivettä voi tihkua ulos useammin kuin kerran.

Limatulppa on olemassa

Kyllä – limatulppa. Limainen tulppa suojelee kohdunsuuta, kun nainen on raskaana. Kun synnytys on edessä, tulppaa ei enää tarvita, joten se poistuu. Tulppa voi olla vaaleaa limaa tai hieman verinen.

Lasket allesi

Synnytys käynnissä, vessahätä yllätti? Et tule pääsemään vessaan. Synnytyksen aikana ulostaminen on tavallista, eikä sitä tarvitse hävetä.

Kaikki näkevät kaiken

Synnytys ei ole harmoninen, herkkä hetki, joka koetaan piilossa katseilta. Olet sairaalassa – hoitajat vaihtuvat, synnytys voi venyä, ja kymmenet ihmiset tulevat näkemään alapääsi. Parasta on, ettet välitä – olet liian keskittynyt synnyttämään!

Asioita repeää – tai niitä revitään

Synnytys voi aiheuttaa repeämiä alapäässäsi. Jos synnytys ei etene, lääkärit voivat myös leikata välilihaa. Se sijaitsee sukupuolielinten ja peräaukon välissä. Välilihan leikkaus- ja repeämähaavat ovat kipeitä, mutta haavat paranevat muutamien viikkojen kuluessa.

Imukuppi saatetaan ottaa esiin

Vauvan syntymistä voidaan tarvittaessa auttaa käyttämällä imukuppia: se kiinnittyy lapsen päähän, jolloin syntymistä voidaan avittaa vetämällä. Imukuppia käytetään Suomessa yhdeksässä prosentissa synnytyksistä.

Et synnytä pelkästään vauvaa

Vauvan jälkeen ”synnytät” vielä ainakin istukan. Kun lapsi on syntynyt, kohtu supistelee ja istukka irtoaa. Istukka poistetaan kevyesti napanuorasta vetäen ja vatsan päältä hieman painaen. Jos istukka ei irtoa itsekseen, se irrotetaan nukutuksessa.

Et välttämättä muista ensikohtaamista vauvan kanssa

Synnytys vie voimat ja uuvuttaa. Saatat myös saada lääkkeitä kivunhallintaan. Et siis välttämättä muista tarkasti, miltä tuntui tavata oma vauvasi ensimmäistä kertaa. Joskus vauvan kohtaaminen ei tunnu miltään: äidin rinnalle ei paistakaan valoa taivaasta, eikä hän koe enkelikuoron saattelemaa äidinrakkauden tulvaa. Se on ok – äidillä ja vauvalla on koko loppuelämä aikaa tutustua toisiinsa!

Näytät edelleen siltä, että olisit raskaana

Vatsasi ei imeydy maagisesti takaisin synnytystä edeltäneeseen olomuotoonsa. Synnytyksen jälkeen vatsanseutu voi näyttää siltä, että raskaus olisi vasta aluillaan. Se on normaalia!

Selvyyden vuoksi: synnytys ei siis näytä tältä:

Vaan enemmänkin tältä:

Iloisia vauvauutisia videomuodossa:

Sumatransarvikuono Ratu synnytti terveen poikasen 0:51

Gorilla synnytti yllätyspoikasen 1:21

Lue myös:

    Uusimmat