Hämmästyttävä ratkaisu – Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä suorittavat Kalevan kisojen karsinnan parin tuhannen kilometrin päässä kisapaikalta

Torstaina Sveitsin Lausannessa Timanttiliigan osakilpailussa hyppäävät Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä suorittavat samassa kilpailussa Kalevan Kisojen kolmiloikkakarsinnan. Erikoisesta järjestelystä päätti Kalevan kisojen tuomarineuvosto Suomen urheiluliiton lajivastaavan Tuomas Sallisen anomuksen jälkeen.

Lausannen kolmiloikkakisa käynnistyy torstaina kello yhdeksän jälkeen illalla. Tampereen Kalevan kisoissa naiset loikkivat karsintakilpailun lauantaina kello 12 alkaen ja finaalin sunnuntaina kello 17.40. Salmisen ja Mäkelän ei kuitenkaan tarvitse matkustaa Tampereelle lauantaiksi, sillä tuomarineuvoston päätöksellä heidän Lausannen kisan kolme ensimmäistä suoritustaan lasketaan Kalevan kisojen karsintahypyiksi. Asiasta kertoo Suomen Urheiluliitto (SUL) tiedotteessaan.

Jos loikkaajat ylittävät kolmella ensimmäisellä hypyllään karsintarajan 12.50, avautuu heille paikka sunnuntain finaaliin. 

Selviytyessään finaaliin Mäkelä ja Salminen osallistuvat kilpailuun niin sanottuina ylimääräisinä urheilijoina eivätkä vie paikkoja Tampereella karsintaan osallistuvilta urheilijoilta. Tässä tapauksessa finaalissa nähdään 12 urheilijaa normaalin 10 sijaan.

SUL:n tiedotteessa kerrotaan Sallisen anoneen poikkeusjärjestelyä sillä perusteella, että kolmiloikan kaltaisessa iskutuslajissa kolmen kilpailun hyppääminen neljän päivän sisään matkustusrasituksineen aiheuttaisi kohtuuttoman suuren loukkaantumisriskin. 

Tiedotteen mukaan asiaa käsitellyt tuomarineuvosto totesi päätöksessään, että "Kalevan kisoissa urheilijoiden tulee ensisijaisena lähtökohtana osallistua lajinsa karsintaan päästäkseen finaaliin. Jos se matkustamisten tai -rajoitusten ja muiden seikkojen vuoksi on perustellusti mahdotonta, voidaan Mäkelän ja Salmisen karsintahypyiksi katsoa Lausannen Timanttiliigan kolmen ensimmäisen kierroksen suoritukset."

Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen pitää ratkaisua hyvänä.

– Kärkiurheilijoiden pääsy Timanttiliigaan on tärkeää meidän kansainvälisen tason huippu-urheilun kannalta. Sen mahdollistamiseksi pitää pystyä poikkeusjärjestelyihin silloin, kun kalenteripäällekkäisyyksiä uhkaa ilmaantua, Salonen sanoo.

– Urheilullisesti tuomarineuvoston ratkaisu on järkevä ja perusteltu. On erittäin hienoa, että kärkiurheilijamme ovat Kalevan kisoissa kilpailemassa.


Lausannen Timanttiliigan osakilpailu torstaina 26.8. suorana lähetyksenä C Moressa kello 21 alkaen. 




Lue myös:

    Uusimmat