Käsittämättömän 100 metrin ajan juossut supertähti hyökkää ME:n kimppuun Sveitsissä – "Kaikki on mahdollista"

Jamaikalaisen Elaine Thompson-Herahin hurja 100 metrin aika viime lauantaina Eugenessa käynnisti spekulaatiot lähes ikiaikaisen maailmanennätyksen lyömisestä. Thompson-Erah nousi ajallaan 10.54 vain viiden sadasosasekunnin päähän Florence Griffith-Joynerin 33 vuotta vanhasta maailmanennätyksestä.

Thompson-Herah voitti Tokiossa toisen perättäisen 100 metrin olympiakultansa ja lohkaisi ennätyksestään yhdeksän sadasosaa ajallaan 10.61. Eugenessa ajasta irtosi vielä seitsemän sadasosaa. Voit katsoa juoksun pääkuvan videolta.

Tähtijuoksija itse ei odottanut kovaa aikaa saati maailmanennätyksen hätyyttäistä raskaan Tokion kisarupeaman jälkeen. Aika 10.54 kuitenkin osoitti jamaikalaiselle, että maailmanennätys on käden ulottuvilla.

– Se on ehdottomasti tavoitettavissa. Se ei ole niinkään tavoitteenani tällä hetkellä, mutta täydellisissä olosuhteissa pystyn haastamaan sen ajan ehdottomasti. Olen jo melko lähellä, Thompson-Herah naurahti lehdistötilaisuudessa ennen Lausannen torstaista Timanttiliigan kilpailusa.

– Sen eteen pitää tehdä vielä töitä. Jos en onnistu siinä vielä tällä kaudella, se ei haittaa.

Torstaina Lausannen Timanttiliigan kilpailussa Thompson-Herah saa vastaansa kovimmat kilpailijansa, Tokiossa hopeaa ja pronssia napanneet jamaikalaiset Shelly-Ann Fraser-Prycen ja Shericka Jacksonin. Kolmikko valloitti kolme kärkisijaa myös Eugenessa.

Pitkään pikajuoksun kärkijoukoissa ollut Fraser-Pryce on jäänyt viime aikoina Thompson-Herahin varjoon, mutta vakuutteli tyytyväisyyttään naispikajuoksun kehittyessä.

– On hienoa, että pystymme haastamaan 100 metrin maailmanennätystä, mitä pidettiin pitkään mahdottomana. Se kertoo lajin kehityksestä. Se, että edes puhumme tästä, on hienoa, Fraser-Pryce sanoi.

– Tiedän, että Lausannessa on nopea rata. Toivottavasti meillä on huomenna loistava kisa. Katsotaan, mihin pystymme.

Vuonna 1998 kuollut yhdysvaltalainen Griffith-Joyner juoksi nykyisen maailmanennätyksen 10.49 Yhdysvaltojen olympiakarsinnoissa vuonna 1988. Thompson-Herah sanoo Griffith-Joynerin olleen itselleen suuri innoittaja juoksijana.

– Hänen tekniikkansa oli loistava, juoksunsa oli niin helppoa ja sulavaa. Yritän juosta samoin kuin hän, mutta en ole vielä täydellinen, Thompson-Herah sanoi.



– Joitain vuosia sitten minulta kysyttiin, voinko joskus rikkoa maailmanennätyksen. Silloin ajattelin, että se ei ole mahdollista. Nyt kun juoksin 10.54, se osoittaa, että kaikki on mahdollista. On mahdollista rikkoa FloJon ennätys. Olisi tietysti upeaa tehdä se, hän on urheilija, jota olen aina seurannut ja saanut hänestä inspiraatiota.


Lausannen Timanttiliigan osakilpailu torstaina 26.8. C Moressa kello 21 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat