Wilma Murto keksi itselleen tiukan kysymyksen – vastaus on Timanttiliiga-finaalin alla kihelmöivää kuultavaa

Wilma Murto kohensi kauden parastaan huippuylityksellä 1:16
Katso: tällä 480:n ylityksellä WIlma Murto taivutti kesällä Lontoon Timanttiliiga-kilpailun voittoon.

Seiväshyppääjä Wilma Murto on taivuttanut tänä vuonna MM-pronssia, mutta motivaatiota kauden loppuun riittää. Hän janoaa iskeä kauden parastaan pöytään Timanttiliiga-finaalissa Yhdysvaltojen Eugenessa.

Murto kilpaili viimeksi kaksi viikkoa sitten Ruotsi-ottelussa Tukholmassa, minkä jälkeen hän on viettänyt muutaman vapaapäivän ja päässyt harjoittelemaan niin sanotusti normaalisti valmistautuessaan tänään lauantaina käytävään Timanttiliiga-huipennukseen.

– Normitreenaaminen jää kuitenkin tosi vähälle silloin kun kisataan tiiviisti. Normitreeniviikko on tehnyt tähän kisaan valmistautuessa tosi hyvää, Murto sanoo MTV Urheilulle.

"Uusi oppimiskokemus"

Eugenen stadion on Murrollekin tuttu viimevuotisista MM-kisoista, mutta 10 tunnin aikaero Suomeen luo omat kommervenkkinsä.

– Aikaero on uusi muuttuja, jonka kanssa en ole hirveästi joutunut tekemään töitä aikaisemmin. Jos on lähdetty aikaerojen taakse kilpailemaan, on pystytty lähtemään tosi hyvissä ajoin ja pystytään sopeutumaan siihen aikaeroon. Tämä on siinä mielessä uusi oppimiskokemus, miten tällaisen hallitsee. 

Murto pyrki muuttamaan unirytmiään hiukan jo ennen lähtöä. Hän myös aikoo suhtautua hyväksyväisesti mahdolliseen tokkuraiseen ja nihkeään oloon ennen kilpailua. Hän luottaa kunnon olevan hyvä ja pystyvänsä kisassa mallikkaisiin suorituksiin.

– On konsultoitu myös fysiologia näissä jutuissa, ettei tule mitään tyhmiä mokia aikaeron kanssa.

490:n nurkille?

Wilma Murto juhli MM-pronssia kakkukahveilla – Tero Pitkämäen lähettämä nokkela viesti lämmitti erityisesti 2:01
Wilma Murto juhli elokuussa MM-pronssia kakkukahveilla – Tero Pitkämäen lähettämä nokkela viesti lämmitti erityisesti.

Timanttiliigan seiväskilpailusta on lupa odottaa huimaa kisaa. Murron ohella selkeisiin suosikkeihin lukeutuvat Budapestin MM-kisoissa elokuussa maailmanmestaruuden jakaneet Yhdysvaltain Katie Moon ja Australian Nina Kennedy, ja Murto pohtii lisäksi USA:n Sandy Morrisin hypänneen nousujohteisesti ja todella hyvin loppukaudella.

MM-kisoissa Moon ja Kennedy ylsivät 490:een, ja Murrolle maistuisi, jos voittotulos olisi Timanttiliigan finaalissakin samoilla nurkilla. Euroopan mestari ja MM-pronssimitalisti ounastelee näin voivan hyvin myös käydä.

Finaalin voittajalle napsahtaa palkintorahoina 30 000 dollaria eli 28 130 euroa. Kisan jälkeen lomalle suuntaava Murto miettii palkintorahaa ensisijaisesti siltä kantilta, että sille olisi käyttöä lainan lyhentämiseksi.

– Jos hyvin menee, voi olla, että lomilla itseään muistaa jotenkin, mutta ei ole mitään sen ihmeempiä hankintoja mielessä. Lomalla rennosti ja lainanlyhennyksiä.

"Hampaankolossa"

Murron oma ennätys – seiväshypyn naisten Suomen ennätys – on 485 viime vuoden EM-kisoista. Tällä ulkokaudella hän on yltänyt parhaimmillaan 480:een – ensimmäisellä kertaa voittaessaan Lontoon Timanttiliiga-kilpailun ja toisen kerran hypätessään Budapestissa MM-pronssia.

Murto on kuitenkin hamunnut sesongin mittaan korkeammalle. Kun journalismia ammattikorkeakoulussa opiskelleelta SE-naiselta kysyy, mitä hän kysyisi itseltään ennen Timanttiliiga-finaalia, hän kysyisikin, mikä motivoi. 

Mikä motivoi siinä kohtaa, kun kausi on ollut pitkä ja raskas ja päätapahtumat ovat jo olleet ja menneet ja viimeisiä mehuja puristellaan urheilijasta irti? 

Urheilijan vastaus on kutkuttavaa kuultavaa.

– Minua motivoi se, että minulla on vähän hampaankolossa tuloksen puolesta. Olen odottanut tältä kaudelta, että pystyisin hyppäämään enemmän kuin 480. Sellainen kunto ja vire on edelleen olemassa – lähdetään hakemaan onnistumisia tuolta uudesta mahiksesta taas. 

– Voittaminen kiinnostaa aina, mutta myös se, että saisi itsestään rutistettua vielä kauden parhaan tuloksen ulos.

Mies Wilma Murron menestyksen takana – valmentaja Jarno Koivunen 6:10
Mies Wilma Murron menestyksen takana – valmentaja Jarno Koivunen.

Suorat lähetykset Eugenen Timanttiliiga-finaaleista C Moressa lauantaina ja sunnuntaina kello 22.00 alkaen! Lauantaina lähetys myös MTV Subilla. C Moressa on tarjolla myös useita lajikohtaisia ekstrafiidejä.  

Lue myös:

    Uusimmat