Mainos

Sotaveteraanien asema paranee! Osalle jatkossa enemmän maksuttomia palveluita

0:35
Video: 95-vuotias sotaveteraani Sakari Lahtinen sai yllätyskutsun Linnaan.

Lakiuudistuksen myötä suuri osa vammautumattomien sotaveteraanien asumista tukevista palveluista on jatkossa maksuttomia.

Marraskuun alussa astuu voimaan lakipäivitys, jonka myötä vammautumattomien sotaveteraanien kotiin vietävät palvelut alkavat saada samankaltaista tukea, jota sotainvalidit ovat saaneet jo aiemmin. Uudistuksen piirissä ovat esimerkiksi ateriapalvelut ja siivous.

Kaikki asumista tukevat palvelut eivät kuitenkaan kategorisesti muutu ilmaisiksi, kertoo Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimon.

– Kaikki sotaveteraaneihin kohdistuvat palvelut perustuvat tarvekartoitukseen. Sosiaaliviranomaisen pitäisi käydä jokaisen veteraanin luona ja katsoa, millaiset tarpeet kullakin henkilöllä on esimerkiksi kunnon ja kodin tilanteen perusteella, hän sanoo.

Kuntien sosiaaliviranomaisten tekemä henkilökohtainen palvelutarvekartoitus on Martimon mukaan tarkoitus tehdä vanhuspalvelulain nojalla kaikille vanhuksille.

Rintamaveteraanitunnuksen omaavat sotaveteraanit se nostaa aiempaa tasa-arvoisempaan asemaan palvelujen osalta.

Lakipäivitys ei kata kuitenkaan kaikkia veteraanin mahdollisia tarpeita.

– Jos veteraani joutuu uusimaan vaikka silmälasit, laki ei kata niitä raha-automaattina. Se kattaa kuitenkin suurimman osan päivittäisistä palvelutarpeista.

Palveluissa riittää kehitettävää

Martimo muistuttaa, että vaikka lakiuudistus on Sotaveteraaniliiton näkökulmasta suuri saavutus, veteraanien edunvalvonnan suhteen kehitettävää riittää vielä.

– Meillä on neljä asiaa menossa eteenpäin sosiaali- ja terveysministeriöön ja sitä kautta eduskuntaan. Yksi niistä on rintamatuki, johon tavoitellaan merkittävää korotusta.

– Lisäksi veteraanien leskien etuja pyritään edistämään aterioiden ja siivouksen osalta, ettei kaikki katoaisi siinä hetkessä, kun veteraani poistuu viereltä.

Lisäksi liitto pyrkii parantamaan Ruotsissa asuvien suomalaisten sotaveteraanien asemaa. Heitä on jäljellä tällä hetkellä alle sata.

Martimon mukaan Sotaveteraaniliiton tavoitteena on kehittää myös taksipalvelulakia veteraanien osalta yhdessä Kansaneläkelaitoksen sekä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa.

Tällä hetkellä veteraaneille ei ole olemassa erillistä taksipalvelua, ja kunnat hoitavat heidän taksiasioitaan eri tavoin.

– Prosessi on kesken ja se on veteraaneille yhtä kipeä ongelma kuin muullekin vanhusväestölle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja