Poliisia epäillään rikoksentekijän suojelemisesta Puolustusvoimien asevarkausjutussa

Hämeen poliisilaitoksen komisariota epäillään rikoksentekijän suojelemisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta rynnäkkökiväärin anastusjutussa, kertoo syyttäjä. Ase vietiin Puolustusvoimien autosta viime heinäkuussa. Kärpäsen kaupunginosassa Lahdessa tehtiin tuolloin useita automurtoja.

Esitutkintaa edeltäneen tutkintapyynnön teki Salpausselän syyttäjänviraston syyttäjä, joka pyysi selvittämään poliisin toiminnan laillisuuden.

Tutkintapyynnössä epäillään, että komisario on sopinut rikokseen mahdollisesti liittyvän henkilön tai henkilöiden kanssa, että heidän mahdollista osuuttaan rikokseen ei selvitetä, jos ase toimitetaan poliisille.

Käytännössä tutkinnan ytimessä on se, jättikö poliisi huomiotta valvontakameratallenteen. Esitutkintapäätöksen tehneen syyttäjän Tapio Mäkisen mukaan selvittelyssä on se, olisiko epäiltyjen piiri voinut laajentua ja onko poliisi hävittänyt tai jättänyt hyödyntämättä todistusaineistoa.

Rynnäkkökiväärin anastukseen liittyen on tammikuussa valmistunut Hämeen poliisilaitoksen esitutkinta nimikkeellä kätkemisrikos. Epäiltynä on yksi henkilö.

Epäilyt eivät liity poistumisdiiliin

Hämeen poliisi sai kesällä varastetun rynnäkkökiväärin haltuunsa harvinaisella sopimuksella vajaa viikko sen viemisen jälkeen. Ase oli viety Puolustusvoimien autoon murtautumalla.

Poliisi oli tehnyt etsintöjä löytämättä asetta, kun tuntematon henkilö soitti ja sanoi järjestävänsä aseen poliisille kadulla. Paikka ja aika kerrottaisiin myöhemmin. Aseen tuojan tulisi saada poistua vapaasti. Poliisi suostui järjestelyyn.

Poliisi antoi asekassin toimittajan poistua paljastumatta. Poliisi perusteli ratkaisua lupauksella, lyhyellä varoajalla sekä poliisin ja sivullisten turvallisuudella.

Syyttäjä Mäkisen mukaan epäilyt eivät liity poistumisdiiliin.

– Keskeisempi kysymys kuin poistuminen on se, olisiko muu todistusaineisto laajentanut epäiltyjen piiriä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja