Hamasilta vastaus ehdotukseen Gazan tulitauosta ja panttivankien vapauttamisesta

Äärijärjestö Hamas on vastannut Egyptin ja Qatarin tekemään ehdotukseen, jonka tavoitteena on saada tulitauko aikaan Gazassa. Osana ehdotusta on myös Gazassa jäljellä olevien panttivankien vapauttaminen, uutisoi CNN

Hamas kertoi tiistaina antaneensa oman vastauksensa Gazan tulitaukoneuvotteluihin välittäjinä toimiville Qatarille ja Egyptille. Hamas sanoo pyrkivänsä "täydelliseen ja kattavaan tulitaukoon".

Hamas on yli viikon ajan pohtinut vastaustaan ehdotukseen, joka saatiin aikaan Pariisissa ilman että järjestö oli mukana.

– Ehdotuksemme tarkoituksena on lopettaa aggressio kansaamme vastaan, varmistaa apu, suoja ja jälleenrakennus, lopettaa Gazan saarto sekä viedä loppuun vankienvaihto, järjestö ilmoitti.

Asiaa kommentoivat tiistaina myös Qatarin pääministeri Mohammed bin Abdulrahman al-Thani ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken

– Haluaisin ilmoittaa tiedotusvälineille, että olemme saaneet Hamasilta vastauksen panttivankeja koskevan sopimuksen yleisestä kehyksestä, al Thani kertoi Blinkenin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Dohassa.

Al Thanin mukaan Hamasin antama vastaus sisältää joitakin kommentteja, mutta yleisesti ottaen se on myönteinen. 

– Ottaen huomioon olosuhteiden arkaluonteisuuden, emme kuitenkaan puutu yksityiskohtiin.

Al Thani kertoi toimittaneensa vastauksen Israelille. 

"Uskomme edelleen, että sopimus on mahdollinen"

Blinkenin mukaan Yhdysvallat tarkastelee Hamasin vastausta. 

– Keskustelen Israelin hallituksen kanssa huomenna, Blinken sanoi. 

Blinken vierailee jo viidettä kertaa Lähi-idässä sen jälkeen, kun Gazan sota alkoi viime lokakuussa. 

Yhdysvaltain korkein diplomaatti kertoi, että Hamasille esitetty ehdotus oli "vakavasti otettava, jonka tarkoitus ei ollut vain toistaa aiempaa sopimusta, vaan laajentaa sitä". 

Diplomaatin mukaan tehtävää on vielä paljon.

– Mutta uskomme edelleen, että sopimus on mahdollinen ja jopa välttämätön. Ja jatkamme väsymättömästi työtä sen saavuttamiseksi, hän totesi tiedotustilaisuudessa.    

Lue myös:

    Uusimmat