Halvempi lentomatkailu ohitti ilmastonmuutoksen lentoverokeskustelussa – "Osuisi kerran vuodessa Teneriffalla käyvään duunariperheeseen"

Kansallisen lentoveron käyttöönotto ei saa laajaa kannatusta eduskuntapuolueiden keskuudessa. Sen sijaan useat puolueet katsovat, että kysymykseen pitäisi etsiä eurooppalaisia tai globaaleja ratkaisuja.

–  En pidä hyvänä, että maakohtaisesti lähdetään tämäntyyppisiä asioita tekemään, katsoi keskustajohtaja, pääministeri Juha Sipilä ilmastoaiheisessa vaalipaneelissa keskiviikkona.

–  Siinä ammutaan jalkaan omaa hyvinvointia ja suomalaisten liikkuvuutta, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä.

Vain vihreät ja vasemmistoliitto olisivat valmiita lentoveroon, selvisi Maaseudun Tulevaisuuden ja tuottajajärjestö MTK:n järjestämässä tentissä. Samat puolueet olivat lentoveron kannalla myös STT:n marraskuussa julkaisemassa kyselyssä.

Lisäksi ainakin SDP:ssä olisi valmiutta selvittää lentoveron käyttöä. Paneelissa demareita edusti ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin. Hän sijaisti sairauslomalla olevaa puoluejohtajaa Antti Rinnettä.

Kymppien tai satasten lisä lentolippujen hinnassa iskisi keskituloisten matkailuun, arvioi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

–  Se osuu siihen keskituloiseen duunariperheeseen, joka käy kerran vuodessa Teneriffalla.

Rinne sairauslomalla koko tammikuun

Ilmastoaiheiseen vaalipaneeliin osallistui keskiviikkona aamupäivällä laaja joukko eduskuntapuolueiden puheenjohtajia. Mukana oli myös uutta Seitsemän tähden liike -puoluettaan edustanut kansanedustaja Paavo Väyrynen.

Poissa paneelista oli keuhkokuumeesta toipuva demarijohtaja Rinne, joka on puolueen mukaan sairauslomalla koko tämän kuun.

SDP:stä on kerrottu, että Rinteelle täksi kuuksi sovitut esiintymiset on määrä sijaistaa pääosin kolmen varapuheenjohtajan voimin.

–  Uskoisin, että tämä vaihtelee sen mukaan, kenelle tilaisuuteen meno sopii ja onko esimerkiksi toivottu johonkin erityiseen teemaan liittyvää alustusta, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi STT:lle maanantaina.

Demarien varapuheenjohtajia ovat Sanna Marinin lisäksi Maarit Feldt-Ranta ja Ville Skinnari.

SDP:n tavoin myös RKP turvautui sijaistusjärjestelyyn. RKP:tä edusti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist

Lue myös:

    Uusimmat