Lentovero ja sähköautojen määrä jakoivat mielipiteet vuoden ensimmäisessä vaalitentissä – ministeriön sähköautotavoitetta epäiltiin laajalti

Lentovero jakaa puolueita 2:11

Eduskuntapuolueiden edustajat kohtasivat tänään Helsingin Vanhalla ylioopilastalolla vuoden ensimmäisessä vaalipaneelissa. Ilmastoaiheisiin keskittynyt vaalitentti oli MTK:n ja Maaseudun tulevaisuuden järjestämä. Muun muassa lentovero ja hallituksen sähköautotavoitteet jakoivat puolueiden mielipiteet.  

Puolueiden väliset erot nousivat esiin lentoverosta puhuttaessa.

Vain Vasemmistoliitto ja Vihreät kannattavat kansallista lentoveroa ja SDP haluaa siitä sene mahdollisuutta 

Kaikki muut puolueet hyvälksyvät lentoveron vain, jos on maailmanlaajuinen.  

– Lentovero itsessään olisi kyllä sellainen ratkaisu joka aika hyvin toteuttaa sekä sosiaalista oikeudenmukaisuutta että saastuttaja maksaa periaatetta, sanoi Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

SDP:tä edusti tentissä varapuheenjohtaja Sanna Marin puheenjohtaja Antti Rinteen ollessa sairauslomalla. Marin sanoi puolueensa kannattavan ensi sijassa päästökaupan kehittämistä.

– Päästökauppa on ensisijainen toiminta, jolla pitäisi aada lentpoliikenteen päästöt alas, mutta mikäli ei päästä siinä eteenpäin, pitää selvittää kansallista lentoveroa.

Sähköautosuunnitelmat epäilyttivät useita johtajia

Edes hallituspuolueiden johtajat eivät pitäneet ehdostusta sähköautojen tuntuvasta lisäämisestä realistisena. 

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä ehdottaa, että sähköautojen määrää tulisi lisätä 670 000:een vuoteen 2030 mennessä. Osa oppositiopuolueista taas kannatti ehdotusta.

– Itse uskon, että muutos tulee tapahtumaan paljon nopeammin kuin mitä uskommekaan. Autovalmistajat ovat lähteneet tähän kelkkaan, sanoi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli huolissaan syrjäseutujen asukkaista liikennevälineiden murroksessa.

– Itse en helsinkiläisenä käytä henkilöautoa juuri koskaan. Käytän julkisia tai polkupyörää, mutta en voi suositella näitä ratkaisuja niille jotka asuvat Jumalan selän takana.

Pääministeri, Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli ainakin osin toista mieltä.

– Olen viimeiset neljä vuotta ajanut sähköautolla ja silläkin pääsee Jumalan selän taakse. Ouluun asti ja yhden kerran puoli tuntia sillä lataamalla, mutta olen samaa mieltä Jussin kanssa että se ei ole ihan ongelmatonta

Myös metsien hakkuumäärät nousivat puheenaiheeksi. SDP:n kanta oli edelleen epäselvä. Muut puolueet olivat sitä mieltä että hakkuiden määrä pidetään joko nykyisellään tai niitä voidaan hieman lisätä.

Lue myös:

    Uusimmat