Mainos

Halvan joulukinkun aika ohi

Joulukinkkua ei tänä vuonna saa yhtä halvalla kuin kahtena edellisenä jouluna. Etenkin tuontikinkun hintaan on Keski-Euroopan sikaruttoepidemian vuoksi odotettavissa selvä korotus. Tämä on vetänyt myös kotimaisen kinkun hinnan nousuun, vaikka sianlihan tuotanto on meillä kasvussa.

Vähittäiskaupan piti viikko sitten jättää sitovat kinkkutilaukset teurastamoille. Samalla selvisi myös joulukinkkujen lähtöhinta.

Osalle kauppiaista teurastamot ovat ilmoittaneet, etteivät ne pysty toimittamaan pyydettyä kinkkumäärää. Kinkkujen tekoa on vähennetty viime vuosina, koska on iso riski kesäkuussa alkaa varastoida isoja määriä kinkkuja, kun ei tiedä, mikä on hintataso.

Kotimaisen kinkun loputtua viime joulun alla kauppojen pakastealtaat täyttyivät nopeasti tuontikinkuista. Näin uskotaan käyvän tänäkin jouluna, joskin hintataso on viimevuotista korkeampi.

Viime jouluna tanskalaista kinkkua myytiin jopa kympin kilo. Nyt hintaa kirittää Hollannin tuotantoa jopa kolmanneksen pudottanut sikaruttoepidemia. Sian tuottajahinta on kääntynyt nousuun kaikkialla Euroopassa myös siksi, että Japanin markkinat vetävät. Japani ei toistaiseksi osta sianlihaa suu- ja sorkkataudin vaivaamalta Taiwanilta.
(MTV3/Ulla Pulliainen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.