Haluatko nähdä planeettoja? Huomisesta lähtien niitä on mahdollista bongata viisi yhtä aikaa

Nyt kannattaa olla hereillä! Viimeksi yli kymmenen vuotta sitten tapahtunut ilmiö näkyy taivaalla kuukauden ajan huomisesta lähtien. 

Kirkkaat pakkasyöt ovat mitä otollisinta tähtitaivaan bongailuun.

Nyt viimeistään katse kannattaakin kääntää ylös, sillä aurinkokuntamme kaikki viisi kirkasta planeettaa näkyvät huomisesta lähtien yhtä aikaa aamutaivaalla. Kirkkaat planeetat tarkoittavat kaikkia oman aurinkokuntamme planeettoja, joita on helppo katsella ilman optista tukea. 

Ilmiö havaitaan ympäri maailmaa

Tämä ilmiö on nähtävissä aina huomisesta 20. tammikuuta alkaen helmikuun 20. päivään saakka ympäri maailmaa. 

– Maapallo pyörii ja kääntyy lopulta niin, että kaikkialla maailmalla tämä ilmiö havaitaan, kertoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Tämä harvinainen ilmiö näkyi taivaalla edellisen kerran yli kymmenen vuotta sitten.  

– Mitä useampi planeetta, sitä harvinaisempaa saada ne yhtä aikaa taivaalle. Nämä planeetat eivät itse asiassa ole kovin lähekkäin, vaan yhtä aikaa horisontin yläpuolella, Liljeström kertoo.

Jos et ehdi katsella planeettoja nyt, ei huolta. Kaikki viisi planeettaa voi nähdä yhtä aikaa iltataivaalla myös elokuun puolivälissä. 

Havainnoi planeettoja kuun avulla

Ihmiset ympäri maailmaa voivat seuraavan kuukauden ajan seurata tämän ilmiön kulkua esimerkiksi kuun tai tähtikartan avustuksella. Erityisesti Merkuriuksen havaitseminen voi tuottaa aloittelevalle harrastajalle vaikeuksia. 

– Merkurius on vaikein havaita, sillä se on hyvin himmeä. Jos ei tiedä, missä se sijaitsee, niin sitä on vaikea nähdä, Liljeströn kertoo.

Juuri tästä syystä apuvälineiden käyttö voikin olla tarpeen, jos planeetan haluaa taivaalta bongata. 

– Planeetat näkyvät yhtä aikaa auringon noustessa kello kahdeksan aikaan, riippuu missä päin ollaan. Viimeisimpänä nousee Merkurius, joka näkyy auringon lähellä, Liljeström kertoo. 

Esimerkiksi Helsingissä planeetat ovat yhtä aikaa taivaalla noin varttia yli kahdeksan aamulla.  Jos et ole aamuvirkku, voi useimmat näistä planeetoista havaita jo ennen auringonnousua. Jupiter nousee ensimmäisenä, jo alkuillasta. Sitä seuraa puolenyön aikaan Mars ja sen jälkeen Saturnus, Venus ja Merkurius.

Entä millaista säätä on luvassa? Katso osoitteesta mtv.fi/saa!

Lue myös:

    Uusimmat