Haluatko muuttaa eläkepäivillä ulkomaille? Huomioi nämä

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, jos mielii muuttaa eläkepäivillä ulkomaille? Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Suomi-seuran seniorineuvoja Helena Balash kertoo.

Jos muuttaa pysyväksi asukkaaksi eläkepäivillä esimerkiksi Espanjaan, tulee Helena Balashin mukaan ensimmäiseksi tehdä Suomessa pysyvä muuttoilmoitus ulkomaille. 

– Se tarkoittaa yleensä sitä, että saman tien putoaa Kelan piiristä. Sitä ennen etenkin eläkeläisen on hyvä varmistaa, että saa Kelalta E121-lomakkeen, Balash ohjeistaa.

Lomakkeella saa oikeuden sairasvakuutukseen ja sosiaaliturvaan toisessa EU-maassa.

– Esimerkiksi Espanjassa se viedään sikäläisen sairausvakuutuslaitoksen toimistoon, ja siellä saa espanjalaisen sairausvakuutuskortin – aivan samanlaisen, kuin kaikki muutkin Espanjassa asuvat henkilöt.

Kun E121-lomakkeen saa, luopuu Kela-kortista. Henkilö ei ulkomaille muuttaessaan kuulu enää vakituisesti Suomessa asuvien tapaan Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin.

Kustannusvastuu eläkeläisestä jää kuitenkin Suomelle: Suomi maksaa eläkettä toiseen EU-maahan pysyvästi muuttaneelle suomalaiselle eläkkeensaajalle. 

Alle puolen vuoden oleskelusta ei tarvita ilmoitusta

Mikäli henkilö viettää esimerkiksi Espanjassa vain talvikauden, alle puoli vuotta, ei oleskelusta turistina tarvitse ilmoittaa. Tilapäisen poissaoloilmoituksen voi Kelalle tehdä halutessaan.

Oleskeluajan pituuden suhteen Balash neuvoo kuitenkin olemaan tarkkana. Mikäli henkilö asuu maassa yli puolet vuodesta, yli 183 päivää, hänet voidaan katsoa siellä yleisesti verovelvolliseksi.

– Esimerkiksi Espanjan sisäinen verolainsäädäntö sanoo, että sellainenkin henkilö, joka ei ole tehnyt mitään ilmoitusta rekisteriin – ei muuttoilmoitusta pois Suomesta, ei mitään – mutta on siellä yli 183 päivää, voidaan katsoa verovelvolliseksi Espanjassa. Siinähän voi syntyä tilanne, että on verovelvollinen sekä Suomessa että Espanjassa.

Kuinka paljon suomalaisia eläkeläisiä muuttaa pysyvästi ulkomaille vuosittain? Jos talvet viettää etelässä, kannattaako asunto ensisijaisesti ostaa vai vuokrata? Katso Helena Balashin haastattelu!

Lähteenä haastattelun lisäksi: Kela.fi

Lue myös:

    Uusimmat