Espanjassa asuvien suomalaiseläkeläisten verotus kiristyy: "Ei enää mitään järkeä siirtää verotusta Espanjaan"

– Ei ole enää mitään järkeä siirtää verotustaan Suomesta Espanjaan, sanoo Torremolinosissa kauan työskennellyt suomalainen ­veroneuvoja Leena Toivonen.

Tammikuun alussa voimaan astuva Suomen ja Espanjan uusi verosopimus antaa Suomelle oikeuden verottaa myös yksityissektorin eläkkeitä.

Julkisen sektorin eläkkeet on jo tähän asti verotettu Suomessa, mutta yksityissektorilta kertyneen eläkkeen on saanut lievemmän verotuksen piiriin muuttamalla pysyvästi kirjoille Espanjaan.

– Nyt tämäkin veroetu katoaa kokonaan kolmen vuoden siirtymäkauden jälkeen, Toivonen toteaa.

"Kovin sekava muutos, päällekkäisyyksiä voi tulla"

Lisäksi Espanjaan pysyvästi muuttaneet joutuvat yhä useammin kahden verottajavaltion puristukseen.

Suomella on tulevaisuudessa oikeus verottaa kaikkia Espanjaan maksettavia eläkkeitä sekä Suomesta saatavia osakehuoneiston vuokratuloja ja luovutusvoittoja.

Kaksinkertaisen verotuksen poistaminen on yksityissektorin eläkkeiden osalta sopimuksen mukaan Suomen tehtävä.

Se tarkoittaa, että Suomen verotuksessa pitäisi voida vähentää Espanjaan maksetut verot. Espanjan veroprosentti kuitenkin selviää vasta verovuoden lopussa, ja siihen vaikuttaa Suomeen peritty vero.

– Tämä on kovin sekava muutos. Täsmällistä tietoa ei saa kummankaan maan viranomaisilta. Päällekkäisyyksiä voi tulla, ja niihin joutuu sitten hakemaan korjauksia, Toivonen sanoo.

Hän epäilee, ettei uuden sopimuksen mahdollinen hyöty korvaa siitä aiheutuvaa vaivaa ja kuluja.

– Mielenkiinnolla odotan Suomen verottajan laskelmaa, sanoo Kari Karjalainen, joka eläkepäivinään pyörittää ravintolaa Aurinkorannikolla suomalaisten suosikkikaupungissa Fuengirolassa.

Karjalainen maksaa yksityissektorin eläkkeestään verot Espanjaan, joten Suomi alkaa ottaa osansa vasta vuodesta 2022 alkaen.

Suomen verohallinnosta hänelle on kuitenkin luvattu lähettää etukäteen laskelma tulevasta.

– Täällä vero pienistä eläkkeistä on olematon, mutta emme yhtään tiedä, millaista prosenttia Suomi meille kaavailee, Karjalainen toteaa.

Lehti julkaisi vertailun

Espanjassa saa tänä vuonna tienata verovapaasti 14 000 euroa vuodessa. Aiemmin raja oli 12 000 euroa.

Tilastoista ei ilmene, kuinka moni näistä eläkkeistä tulee julkiselta sektorilta, jolloin ne on jo aiemmin verotettu Suomessa.

Aurinkorannikolla asuvien näppituntuman mukaan julkisen sektorin eläkeläisiä on paljon.

Lakiasiain palveluita rannikolla tarjoavan InterLaki-toimiston varatuomari, verojuristi Marja-Leena Gutiérrez on julkaissut Aurinkorannikolla ilmestyvässä suomenkielisessä Olé-lehdessä arvioita isojen eläkkeiden verotuksesta.

Tosin verotukseen vaikuttavat verovelvollisen vähennykset.

Gutiérrezin mukaan esimerkiksi 30 000 euron vuosieläkkeestä peritään Espanjassa veroa noin 4 500–5 500 euroa. Suomessa vero voi olla 2 000 euroa suurempi.

– Jos koko vuoden eläke on 60 000 euroa, verovelvollinen maksaa Espanjassa veroa yleensä noin 15 500–16 500 euroa. Suomessa hän maksaa vastaavasti noin 20 000 euroa, Gutiérrez kirjoitti Oléssa marraskuussa.

Jos nykyisen Espanjassa asuvan eläkeläisen eläke tulee yksityissektorilta ja saaja on maksanut verot Espanjaan, hän voi nauttia vielä kolme vuotta lievempää verokohtelua.

Uudet Espanjaan muuttajat maksavat verot heti ensi vuonna sekä Espanjaan että Suomeen.

– Sellaisia, jotka eivät maksa veroja kumpaankaan maahan, on jäljellä hyvin vähän, jos lainkaan, Leena Toivonen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat