Haluatko matkustaa maailmalla tai maksaa pois velkasi? Ammattiunelmoija: Näin toteutat haaveesi

Useimmilla ihmisillä on muutama iso unelma – niin iso, ettei niiden toteuttaminen koskaan ole mahdollista. Vai onko? Unelman toteuttaminen onnistuu pala kerrallaan, tietää ammattiunelmoija Daniel Sá Nogueira.

Muutama vuosi sitten Daniel Sá Nogueira päätti alkaa matkustaa. Hän keräsi tavaransa ja matkusti puoli vuotta maailmalla.

Kuulostaa klassiselta elämänmuutostarinalta, jossa oravanpyörään kyllästynyt mies ottaa ja häipyy. Eihän tuollaiseen pysty kuin boheemi hippi. Entäs me tavikset – emme me pysty tuollaisia asioita toteuttamaan!

– Useimmilla ihmisillä on muutama iso unelma ja he uskovat, että nämä unelmat ovat liian vaikeita toteutettaviksi. Vertauskuvallisesti, jos yrität syödä ananaksen kokonaisena, et pysty siihen. Se pitää viipaloida ja sitten nautiskella jokaisesta palasta. Lopulta olet syönyt koko hedelmän ja nauttinut koko prosessista, ja olet valmis, Sá Nogueira kuvaa.

Sá Nogueira on kouluttaja, joka kurssittaa ihmisiä unelmoinnin voimasta. Unelmien ei aina tarvitse liittyä matkustamiseen: joku unelmoi kirjailijan urasta, toisen unelmana on herätä joka aamu hymyillen.

– Monilla on vaikeuksia hengittää rauhallisesti ja olla kärsivällisiä. Esimerkiksi minä halusin matkustaa maailmalla, mutta minulla oli oma yritys ja työntekijöitä. Ihmisiä, jotka olin palkannut. Miten matkustat maailmalla kuusi kuukautta, jos olet pienen yrityksen omistaja ja pomo? Pala palalta, Sá Nogueira kuvaa.

– Ensimmäinen osa oli saada kaikki toimimaan mahdollisimman itsenäisesti. Seuraavaksi esimerkiksi toimitilakuluja täytyi vähentää. Sitten mietin, mihin laitan kaikki tavarani, seuraavaksi, paljonko rahaa tarvitsen. Eräänä päivänä olin lentokentällä sanomassa hyvästejä. Ehkä palaan kolmen kuukauden päästä, ehkä yhdeksän kuukauden päästä, ehken ollenkaan. En tiedä, katsotaan. Se oli unelmani: matkustaa vapaana, astua koneeseen ja olla päättämättä mitään muuta.

Guruobjektiivit

Sá Nogueira myöntää, että jos maailmanmatkaajaksi yrittää ryhtyä viikossa tai kuukaudessa, se on liian vaikeaa. Unelmat olisi tärkeää oppia pilkkomaan osioihin.

– Kutsun näitä guruobjektiiveiksi ja lapsiobjektiiveiksi. Guruobjetkiivi voi olla se, että haluaa olla maailman paras äiti tai saada niin paljon rahaa kuin koskaan voi tarvita. Lapsiobjektiivi on sen pohtimista, mitä voin tehdä tällä viikolla, jotta voisin ottaa askelia unelmani suuntaan? Jotakin pientä ja helppoa. Kun olen tehnyt sen, juhlin saavutustani. Sitten otan seuraavan askeleen, ja seuraavan, ja taas seuraavan. Pian siitä tulee itseään toteuttava tavoite. Jos teen joka viikko jotakin unelmani eteen, pääsen pian rytmiin, Sá Nogueira neuvoo.

– Olen ollut onnekas, olen saanut nähdä, kun ihmiset toteuttavat hyvin suuria unelmia. Portugalissa on nykyisin paljon velkaantuneita ihmisiä. Osa kouluttamistamme ihmisistä on maksanut kaiken velkansa pois. He ovat ymmärtäneet, että kyse on viikosta ja vuodesta kerrallaan. Vuosia he ajattelivat ”minulla on 50 000 euroa velkaa, en koskaan saa sitä maksettua”. Totta, et koskaan voi maksaa 50 000 euroa kerralla. Mutta voit maksaa 50 euroa tuhat kertaa.

Kun suuri unelma toteutuu, olo on hetken aikaa hurmaantuneen onnellinen. Ihminen ei kuitenkaan ole koskaan täysin tyytyväinen – hän keksii pian lisää unelmoitavaa.

– Meistä useimmat ovat tilanteessa, jota psykologit kutsuvat hedonistiseksi juoksumatoksi. Hedonismi on nautinnon etsimistä, ja ihmiset ovat psykologisesti juoksumatolla. Jos saan yhden, tarvitsen kaksi. Jos saan kaksi, haluan kolme. Jos pysähdyn, mietin, mikäs tässä juoksumatossa on vikana, Sá Nogueira sanoo.

– Sitten universumi sanoo, hei, sinulla on jo neljä, nauti niistä! Mutta ihmisen psykologia liittyy kasvuun ja evoluutioon. Jos tv-kanavan ohjelmalla on miljoona katsojaa, mikä on uskomaton ja erityinen luku, he haluavat miljoonan ja satatuhatta. Ei miljoonaan voi jäädä. Niin se on. En ole koskaan tavannut ketään, joka olisi toteuttanut unelmiaan ja sanonut, selvä, olen nyt valmis.

Magiaa aivoissa

Monet itseapuoppaat neuvovat kuvittelemaan ja visualisoimaan omia tavoitteita. Kun oikein kovasti haluaa ja unelmoi, universumi kyllä antaa – vai antaako?

– Annan kaksi vastausta: kyllä ja ei. On olemassa vetovoiman laki. Hyvin henkilökohtainen mielipiteeni, joka eroaa monista kirjoista, on, että vetovoiman lakia jonakin maagisena energiana ei ole olemassa. Olen hyvin, hyvin skeptinen ihminen, en usko esimerkiksi astrologiaan. Jos minulla ei ole todisteita, aivoni eivät ymmärrä, Sá Nogueira sanoo.

Maagisen energian sijaan meillä on jotakin hienompaa: RAS, siis reticular activating system.

– Se on prosessi, joka kertoo silmillemme, että heräämme kohta.  Aivomme kertovat silmillemme, että heräämme kohta, jotta silmät valmistautuvat ottamaan vastaan valoa. Tämä on metafora, jota esimerkiksi amerikkalainen life coach Tony Robbins kannattaa: voimme oppia keskittymään asioihin helposti, Sá Nogueira sanoo.

Hän kertoo yksinkertaisen esimerkin.

– Muutama vuosi sitten halusin ostaa auton. Aina kun näin auton, jossa oli puhelinnumero, huomasin sen. Joihinkin numeroihin soitin, joihinkin en. Tein tätä muutaman kuukauden. Sitten ostin auton. Muutama viikko tämän jälkeen, vaikka ajoin juuri ostamaani autoa, jatkoin mainosten huomioimista, Sá Nogueira sanoo.

– Sama asia tapahtuu, jos aiot ostaa asuntoa, tai olet raskaana. Jos nainen on viidennellä kuulla raskaana, mitä hän näkee kaikkialla? Vauvoja, vauvalehtiä, vauvatuotekauppoja. Näin siis tieteellisesti ajateltuna: jos keskityt hyvin voimakkaasti siihen, mitä haluat, alan huomata siihen liittyviä asioita. Ei välttämättä siksi, että universumi tarjoaisi niitä. Asiat olivat siinä, muttet vain huomannut! Raskaana oleva henkilö huomaa vauvoja kaikkialla, muttei se tarkoita, että maailmassa olisi yhtäkkiä lisää vauvoja. Se vain merkitsee, että hän huomaa ne.

Sá Nogueiran suosikkiväri on oranssi. Hän rakastaa sitä. Siksipä hän yleensä huomioi oranssit kohteet kadulla tai kahvilassa istuskellessaan. Tavallaan universumi juonittelee, sillä tilaisuuksia ja informaatiota on aina tarjolla, Sá Nogueira myöntää.

– Sanotaan, että haluan aloittaa IT-alan yrityksen, mutta tarvitsisin kumppanin, joka ymmärtää tekniikkaa ja jolla on rahaa. Jos keskityn tähän tavoitteeseen päivittäin, siis kirjoitan sen ylös, visualisoin sitä, kerron kaikille siitä, mitä tapahtuu? Joka kerta, kun lähelläni on IT-alan ihminen, huomaan hänet, koska olen niin keskittynyt tavoitteeseeni. Sinäkin tulet minulle kertomaan IT-kaverista, joka minun kannattaisi tavata, koska olen pommittanut sinua toiveillani, Sá Nogueira sanoo.

Vaikka mystistä universumin energiaa ei olisikaan olemassa, aivomme ovat uskomaton ja maaginen laite: voimme keskittyä johonkin ja siten edistää jonkin toiveemme toteutumista.

– Niiden ihmisten, jotka toimivat näin, unelmat toteutuvat helpommin, koska he näkevät tilaisuuksia kaikkialla. Ihmiset, jotka eivät tee tätä, tuntevat olevansa epäonnisia. He miettivät, miten onnekkaita kaikki muut ovat, mutta kaikki riippuu päivittäisestä kurista ja keskittymisestä. Jos haluat jotain, panosta paljon siihen, että asia on mielessäsi koko ajan. Näin mielestäsi tulee antenni, joka alkaa etsiä tilaisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat