Mainos

Haluatko kasvattaa sisukkaan lapsen? Yksi kikka voi olla ylitse muiden

Lapselle saattaa olla hyväksi nähdä, miten vanhempi ponnistelee saavuttaakseen tavoitteensa.

Selvityksen mukaan jopa vuoden ikäinen taapero voi oppia sisukkuutta vanhempansa esimerkistä. Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tutkijat Julia Leonard, Yuna Lee ja Laura Schulz selvittivät, voiko lasta opettaa sisukkaaksi. Testissä lapsi yritti itsekin kovemmin vaikean tehtävän edessä, jos näki aikuisen puurtavan sinnikkäästi haastavan tehtävän parissa.

Lasta voisi siis kannustaa työskentelemään kovasti, jos hänelle näyttää omalla esimerkillään kovaa työtä.

Selvitykseen osallistui 103 taaperoa, jotka olivat iältään 13-18 kuukautta. Lapset katsoivat, kun Julia Leonard yritti ottaa lelun rasiasta ja irrottaa avaimia metalliklipsistä. Leonard selosti samalla, mitä tekee. Joidenkin lasten edessä hän onnistui heti ja suoritti tehtävän kolme kertaa, joka kerta noin 30 sekunnissa. Toisten lasten edessä Leonard taisteli enemmän ja onnistui vasta, kun aika oli loppumaisillaan.

Tämän jälkeen lapset saivat soittorasian, joka soi jo. Rasiassa oli nappi, josta ei tapahtunut mitään, mutta sen painaminen oli tärkeää: lapset, joiden edessä Leonard oli tuskaillut ja yrittänyt, painoivat nappia enemmän kuin muut.

Testi toistettiin 120 lapsella. Testissä tutkimusta tehnyt Laura Schulz sai aivan samoja tuloksia kuin Leonard aiemmin.

Sisukkuuden kannalta tärkeää oli ottaa lapset mukaan toimintaan: tehtävän aikana Leonard katsoi heitä, jutteli heille ja kertoi, mitä tekee. Jos selostusta ja katsekontaktia ei ollut, testin tulokset olivat heikompia. Lapsista ei kuitenkaan tullut vähemmän yritteliäitä, jos he näkivät aikuisen onnistuvan helposti.

"Lapset hakevat aikuisilta apua päätösten tekemiseen"

Jo aiemmin on tiedetty, että lapsi osaa imitoida aikuisen päämäärää. Sisutesti kuitenkin antoi vihjeitä siitä, että lapsi voi osata imitoida pelkästään aikuisen päättäväisyyttä saavuttaa päämäärä.

Harvardin yliopiston Shari Liun mukaan taaperolle monet asiat ovat vaikeita ja vievät paljon energiaa.

– Hetkestä toiseen lapsen täytyy päättää, miten hän voisi parhaiten investoida pyrkimyksiään. Tämä selvitys näyttää, että lapset hakevat aikuisilta apua päätösten tekemiseen, Liu kuvaa.

Voisiko vanhempi siis esimerkillään opettaa lapsen sisukkaaksi?

– Se on miljoonan dollarin kysymys, Julia Leonard toteaa.

Yhdestä testistä on vaikeaa vetää johtopäätöksiä. Lapselle saattaa kuitenkin olla hyväksi nähdä, miten vanhempi ponnistelee.

***

0:52

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.