Haluatko hoikistua? Syö suklaakakkua nautinnolla

Kun seuraavan kerran herkuttelet suklaakakun palasella, pidä huoli siitä, että nautit joka murusta.

Psykologit ovat keksineet, että ne, jotka pitävät jälkiruokaansa juhlimisen aiheena, pysyvät hoikempana kuin ne, jotka kokevat syyllisyyttä herkuttelustaan.

Appetite-lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset osoittavat, että se, miten koemme suklaakakun tapaiset herkut, on yhtä tärkeä osa lihomista tai laihtumista kuin kalorien laskeminenkin.

Vaikka suklaassa on runsaasti rasvaa ja sokeria, uusiseelantilaisen Canterburyn yliopiston tekemä tutkimus painottaa myös ihmisen omaa käytöstä painoa pudotettaessa. Jos tunnemme herkuttelusta syyllisyyttä, myös todennäköisemmin hylkäämme yhden repsahduksen jälkeen viimeisetkin rippeet terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta. Jos taas suklaan kokee palkintona ja sen syömisestä nauttii, on paljon paremmat mahdollisuudet pysyä pitkän tähtäimen painonpudotussuunnitelmassaan.

Syyllisyys johtaa lihomiseen?

Tutkijat Roeline Kuijer ja Jessica Boyce halusivat testata, kuinka syyllisyys vaikuttaa kilojen karistamiseen. Pari värväsi 300 vapaaehtoista ja ottivat selvää heidän syömistottumuksistaan sekä mahdollisista painonpudotustavoitteistaan. Osallistujilta kysyttiin myös, saako suklaakakun syöminen heidät tuntemaan iloa vai syyllisyyttä.

Tulokset osoittivat, että 27 prosenttia vapaaehtoisista yhdisti suklaakakun syyllisyyden tunteeseen ja 73 prosenttia yhdisti herkun iloon ja juhlimiseen.

Puolentoista vuoden kuluttua huomattiin, että syyllisyyttä jälkiruoasta tunteneet olivat lihoneet huomattavasti enemmän kuin kakkua ilman huonoa omaatuntoa syöneet. Tutkimuksen mukaan syyllisyyttä kertaherkuttelusta tunteneet kokivat epäonnistuneensa laihdutustavoitteissaan ja luopuivat siksi herkemmin koko yrityksestä.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat