Mainos

Haluatko helpottaa muiden autoilijoiden elämää? Toimi moottoritiellä näin

Moottoritielle liityttäessä väistämisvelvollisuus on kaistaa vaihtavalla liittyjällä. Siitä huolimatta, varsinkin vilkkaammassa liikenteessä, näkee monen päätietä ajelevan autoilijan auttavan kiihdytyskaistalta tulevaa vaihtamalla itse vasemmalle kaistalle. Ajatus tilan antamisesta on hyvä – toteutus sen sijaan ei. 

Lainsäädännön mukaan autoa on moottoritiellä kuljetettava eniten oikealla olevalla, vapaalla ajokaistalla.

– Tilan tekeminen liittyjälle kaistaa vaihtamalla aiheuttaa kaksi ylimääräistä kaistanvaihtoa, joista aiheutuu aina tarpeettomia riskejä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen linjaa.

Turvaväli auttaa tässäkin

Oikea tapa helpottaa kiihdytyskaistalta tulevan liittymistä on pitää riittävää turvaväliä edellä ajavaan.

– Tällöin liittyjän on helppo pienellä kaasun liikkeellä sovittaa itsensä mukaan liikennevirtaan, tilanteesta riippuen, joko vierellä olevan auton etu- tai takapuolelle, Vesalainen toteaa.

Jos autot kulkevat pääväylällä auton tai kahden mittaisella turvavälillä, on liikennevirtaan mukaan pääseminen turvallisesti käytännöllisesti katsoen mahdotonta. Lisäksi kaikille osapuolille syntyy ikävä kiilaamisen ja änkeämisen tunne. 

– Ongelmat olisivat vältettävissä pitämällä neljän sekunnin turvaväliä edellä ajavaan.

Nopeuksien sovittaminen

Mikäli päätietä ajava haluaa riittävän turvavälin lisäksi auttaa liittymistilanteessa muutenkin, voi hän hieman keventää kaasua huomatessaan, että kiihdytyskaistalta liittyvä on pyrkimässä hänen eteensä.

– Kiihdytyskaistaa tulevan on puolestaan kiihdytettävä nopeus samaksi kuin päätiellä ajavilla, jotta liittyminen onnistuu vetoketjumaisen sujuvasti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.