Helppo verokikka tuo säästöjä hintojen noustessa – teetkö näin?

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
KATSO MYÖS VIDEO: Testaa helpot rahansäästökikat

Veronpalautuksista saa myös verotonta korkoa, asiantuntija muistuttaa.

Keskiviikko on asiakasmäärältään vuoden isoin veronpalautuspäivä: 1,7 miljoonaa suomalaista saa yhteensä 712 miljoonaa euroa veronpalautuksia.

– Suomalaisille tyypillistä on, että mieluummin maksetaan ennakkoon enemmän veroa ja saadaan sitten palautusta, sanoo Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola .

Tällä hetkellä palautuksiin saa myös 0,5 prosentin verottoman koron, hän muistuttaa.

"Veroton korko on monessa tilanteessa parempi, mitä pankkitalletuksilta on saanut"

Kirkko-Jaakkolan mukaan moni saattaa arvioida tulonsa verokortissa tarkoituksella yläkanttiin tai joku voi kehottaa palkanmaksajan systemaattisesti maksamaan ennakkoverot vähän suuremmalla prosentilla.

– Veroton korko on monessa tilanteessa parempi, mitä pankkitalletuksilta on saanut. Monelle se voi olla ihan hyvä, vaikka inflaatio on todella korkea, kun vaihtoehtoisiakaan tuottoja on vaikea löytää.

Eurostatin julkaisemien ennakkolukujen mukaan Suomen inflaatio oli heinäkuussa 7,9 prosenttia.

Harvinaisempaa on, että suomalainen maksaisi tarkoituksella vuoden aikana liian vähän veroja, jolloin puuttuva osuus pitää maksaa takaisin jäännösverona eli mätkyinä.

– Mätkyille lasketaan kahden prosentin viivästyskorko tänä vuonna, mutta siitä vähennetään aina 20 euroa tai koron määrä, jos se on alle 20 euroa. Tällöin kohtuullinen koroton laina on tavallaan mahdollinen.

Kuluttajat kuitenkin välttävät mätkyjä senkin takia, että ne voivat aiheuttaa maksukykyvaikeuksia. Moni ei pidä tilillä suuria summia rahaa, jolloin maksut voivat laittaa kuukauden suunnitelmat uusiksi, Kirkko-Jaakkola arvioi.

Veronpalautukset eivät tule enää kaikille "joululahjarahana"

Vuonna 2020 noin 800 000 suomalaista sai yli tuhannen euron veronpalautukset. Puolestaan 200 000 suomalaista maksoi yli tuhannen euron verojäännökset.

Nykyään veronpalautuksille ei ole yhteistä maksupäivää, mutta suurin osa saa veronpalautuksensa elokuussa tai syyskuussa.

– Ennen tuli ikään kuin joululahjaraha ennen joulua sopivasti. Nyt palautuksia tulee vähän ripotellen jo aikaisemmassa vaiheessa, mikä toisaalta on ihan kiva asia, että veronmaksaja saa aikaisemmin rahansa takaisin. Jollain siinä ehkä joulun budjetti on voinut mennä uusiksi.

Vuonna 2018 noin 3,6 miljoonaa suomalaista sai veronpalautusta. Verokorttiuudistuksen myötä luku tippui 3,3 miljoonaan vuonna 2019. Nyt palautuksista nauttii vuosittain noin 3,5 miljoonaa suomalaista. Myös palautettavat summat ovat pysyneet hämmästyttävän tasaisina, Kirkko-Jaakkola kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat