"Haluamme hengittää!" – eri puolilla maailmaa kokoonnuttiin vastustamaan rasismia: taustalla George Floydin kuolema

3:09
Tästä videosta kaikki lähti – George Floyd kuoli poliisin voimankäytön vuoksi

Raivostuneet mielenosoittajat lähtivät tänään kaduille eri puolilla maailmaa vastustamaan rasismia ja poliisiväkivaltaa. Mielenosoituksia järjestettiin muun muassa Britanniassa, Puolassa, Portugalissa, Tunisiassa ja Australiassa.

Taustalla on Yhdysvalloissa valtavia mielenosoituksia aiheuttanut George Floydin kuolema. Protestit alkoivat Minneapolisissa sen jälkeen, kun aseistamaton, mustaihoinen Floyd kuoli poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätystilanteessa.

Kyseistä poliisia syytetään toisen asteen murhasta, mikä Suomessa vastaa tappoa.

Mielenosoituksia ei ole estänyt edes koronaviruspandemia, jonka vuoksi monissa maissa on voimassa kokoontumisrajoituksia.

Esimerkiksi Australiassa pääministeri Scott Morrison oli pyytänyt ihmisiä löytämään jonkin muun keinon osoittaa mieltään, mutta siitä huolimatta kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat kokoontumisiin. Myöskään Britanniassa terveysministerin muistutukset koronaviruksen vaaroista eivät lannistaneet kansalaisia.

Kannustusta maskeihin

Lontoossa eräs megafoniin puhuva mielenosoittaja huusi, että on aika hankkiutua eroon institutionaalisesta rasismista. Hän kannusti ihmisiä pukemaan kasvomaskit.

– Näin me huolehdimme toisistamme. Näin pysymme hengissä, hän sanoi.

Tunisiassa sadat mielenosoittajat huusivat haluavansa oikeutta.

– Haluamme hengittää! väkijoukko vaati.

Myös Sydneyn mielenosoituksessa monien kasvomaskeissa luki "en voi hengittää" eli sanat, joita Floyd toisteli poliisin ollessa hänen päällään. Eräässä kyltissä luki "8:46", mikä viittasi aikaan, jonka valkoinen poliisi piti Floydia maata vasten.

Mielenosoituksia järjestetään jälleen sunnuntaina eri puolilla Eurooppaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja