Antti iloitsee "kymppitonnin säästöstä" – Sääksjärven katsastusasemalla tehtiin maanantaina historiaa

Vanha Nissan piristyi etanolikonversiolla – tältä muunnossarja näyttää asennettuna 1:47
Vanha Nissan piristyi etanolikonversiolla. Katso videolta, miltä muunnossarja näyttää asennettuna.

Maanantaina voimaan astunut Traficomin määräys mahdollistaa ensimmäistä kertaa uusien ja uudehkojen bensiiniautojen muuntamisen etanolikäyttöisiksi järkevään hintaan.

Todennäköisesti ensimmäinen uuden määräyksen mukainen muutoskatsastus etanolikäyttöiseksi muunnetulle autolle tehtiin ongelmitta heti maanantaiaamuna Lempäälässä Sääksjärven katsastusasemalla. 

Kohteena oli vuosimallin 2013 Volkswagen Caddy 1,2-litraisella TSI-bensiinimoottorilla. Itse muutoskatsastuksen kokonaiskustannukseksi tuli 60 euroa, josta päästömittauksen osuus oli 10 euroa.

– Katsastuksessa ei tullut vastaan mitään ongelmia, Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Antti Grönlund iloitsee tiedotteessa.

3 000 euroa per päästötesti

Ennen uutta määräystä vastaavan ikäisen auton päästömittauksesta olisi voinut joutua pulittamaan Grönlundin mukaan teoriassa jopa 10 000 euroa.

Huimaa hintaa selittää Grönlundin mukaan se, että vaikka vanhassa määräyksessä 1.9.2009 jälkeen käyttöönotettujen autojen bioetanolimuunnokset olivat periaatteessa mahdollisia, edellytti uudempien autojen muutoskatsastus tarkkoja laboratoriossa tehtäviä päästömittauksia.

– Siis sen tyyppisiä, mitä autovalmistajat joutuvat tekemään uusille autoille, Grönlund selventää MTV Uutisille.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n päästölaboratoriossa yhden yksittäisen päästötestin veroton hinta on Grönlundin mukaan 3 000 euroa.

– Arvioimme että tuon [päästömittausprosessin] tekeminen olisi voinut maksaa jopa 10 000 euroa riippuen mitä kaikkia arvoja ja missä olosuhteissa tai lämpötiloissa niitä tarvitaan. Tämä mittaus olisi pitänyt tehdä jokaiselle yksittäiselle ajoneuvolle erikseen, Grönlund sanoo.

– Käytännössä tätä ei kuitenkaan ikinä testattu, koska hintalapun mittakaava oli niin järjetön, että yhtään tällaista muutoskatsastusta ei tietojemme mukaan koskaan tehty, hän jatkaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Muunnossarja maksaa muutaman satasen

Traficomin maanantaina voimaan astunut määräys muuttui siten, että muutoskatsastukseen riittää katsastuskonttorilla tehtävä ja määräaikaiskatsastusta vastaava päästömittaus. Sen lisäksi muutoskatsastukseen tarvitaan muunnossarjan valmistajan antama yhteensopivuustodistus.

Muunnossarjoja on ollut saatavilla jo lähes 15 vuoden ajan. Sellaisen hinta on muutamia satoja euroja. Grönlundin mukaan sarjat ovat kehittyneet valtavasti, ja nykyisin niissä on muun muassa kylmäkäynnistystä parantavia ominaisuuksia. Muunnoksen voi tehdä myös suoraruiskumoottoreihin.

– Uusi hallitus on kirjannut ohjelmaansa käyttövoimamuutosten helpottamisen, biopolttoaineiden käytön edistämisen ja veron porrastamisen käyttövoiman mukaan, joten pian säästöä voisi kertyä enemmänkin, hän toteaa tiedotteessa toiveikkaana.

Lue myös:

    Uusimmat