Halpa rupla vetää Ukrainan pelottamia takaisin Venäjälle

Suomalaisten matkat Venäjälle vähenivät viime vuonna selvästi, kun moni pelästyi tapahtumia Ukrainassa.

Nyt matkailuinto Venäjälle näyttäisi olevan jälleen piristymässä. Taustalla on erityisesti halpa rupla, mutta ihmiset ovat alkaneet myös uskoa, että Ukrainan kriisi vaikuttaa vain pienellä alueella.

Tarjouskyselyitä jopa normaalia enemmän

Jälleen virinnyt kiinnostus Venäjän matkoja kohtaan on havaittu esimerkiksi Lähialuematkoissa.

– Vuoden 2014 myynti putosi noin neljänneksen vuoteen 2013 verrattuna, mutta tammikuun Matkamessujen jälkeen kysyntä on lisääntynyt valtavasti. Taustalla on ilmeisesti se, että mediassa on jatkuvasti kerrottu, kuinka halpaa Venäjällä on ruplan romahduksen takia. Edullinen hintataso selvästi kiinnostaa, Lähialuematkojen myynti- ja markkinointijohtaja Maarit Haavisto-Koskinen sanoo.

– Nyt näppituntuma on se, että tarjouskyselyitä on jopa normaalivuotta enemmän. Jää nähtäväksi, kuinka paljon kyselyt sitten realisoituvat matkoiksi, mutta hyvältä näyttää, Haavisto-Koskinen jatkaa.

Orastava käänne on havaittu myös Venäjälle matkoja järjestävässä Futurist-matkatoimistossa.

– Viime vuonna matkailu Venäjälle väheni dramaattisesti, mutta nyt tuntuu, että se on pikkuhiljaa elpymässä. Taustalla ei välttämättä ole pelkästään halpa rupla, ehkä ihmiset ovat jo turtuneita Ukrainan uutisiin ja huomanneet, että kriisi on vain hyvin pienellä alueella, tuotepäällikkö Tullevi Tuominen sanoo.

"Kyselyitä, uskaltaako lainkaan lähteä"

Sekä Tuominen että Haavisto-Koskinen toteavat, että nimenomaan Ukrainan kriisi on se asia, joka viime vuonna vähensi suomalaisten matkoja Venäjälle. Mitään muuta selitystä he eivät keksi.

– Ukrainan kriisi pelotti ihmisiä, meillekin tuli paljon kyselyitä, että uskaltaako esimerkiksi Venäjän Karjalaan lainkaan lähteä. Myös peruutuksia tuli pelon takia jonkin verran, Haavisto-Koskinen sanoo.

Viime vuosi oli hankala myös Helsingistä Pietariin viisumivapaita risteilyjä järjestävälle St. Peter Line -yhtiölle.

– Kyllä viime vuosi oli haastava, hävittiin matkustajamäärissä niin kuin muutkin. Tammikuussa lähtöjä Helsingistä Pietariin on ollut poikkeuksellisesti vain muutamia, joten siitä on vielä vaikea vetää johtopäätöksiä, terminaalipäällikkö Sirje Kaivola sanoo.

VR:llä viimeisimmät tilastot Suomen ja Venäjän välisestä liikenteestä ovat vuoden 2014 kolmannelta vuosineljännekseltä. Silloin esimerkiksi Allegro-matkojen määrä oli noin 120 000, jossa on laskua edelliseen vuoteen verrattuna 12,8 prosenttia.

Allegron matkustajista enemmistö on kuitenkin venäläisiä, joten pudotus ei suoraan kerro suomalaisten vähäisemmästä matkustusinnosta.

Venäjän matkojen vähäisyyden vahvistaa sekin, että viisumeja myönnettiin viime vuonna poikkeuksellisen vähän.

Venäjän suurlähetystöstä kerrotaan, että vuonna 2014 Suomessa toimivat Venäjän konsuliedustustot myönsivät yhteensä 124 299 viisumia. Määrä on 14,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013.

Rajalla hiljaista

Venäjän ja Suomen välisen liikenteen hiipuminen viime vuonna näkyy myös Rajavartiolaitoksen tilastoissa. 

Suomen ja Venäjän maarajan ylitti kansainvälisillä rajanylityspaikoilla vuonna 2014 yli 11 miljoonaa ihmistä, kun määrä vielä vuonna 2013 oli lähes 13 miljoonaa.

Rajanylitykset ovat pysyneet vähäisinä myös alkuvuonna. Tammikuussa 2015 Suomen ja Venäjän maarajan ylitti kansainvälisillä rajanylityspaikoilla noin 750 000 henkilöä, kun vuoden 2014 tammikuussa määrä oli vielä reilusti yli miljoona.

Lue myös:

    Uusimmat