Halpa nettilöytö voi koitua kohtaloksi – viranomainen varoittaa ihovoiteiden vaarallisesta ainesosasta

Kuormittaako kasvovoiteesi ympäristöä? 7:32
Kosmetiikassa voi lymyillä ympäristöriski. Videolla kerrotaan, millaiset tuotteet ovat vaaraksi luonnolle.

Brittiviranomaisista koostuva järjestö varoittaa vilpillisten jälleenmyyjien levittämistä ihonvaalennusvoiteista.

The Local Government Association varoittaa kuluttajia välttämään vaalentavia ihovoiteita, jotka voivat "toimia maalinpoistoaineiden tavoin", uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Brittiviranomaiset ovat lähiaikoina takavarikoineen myynnissä olleita vaalennusvoiteita, jotka ovat sisältäneet hydrokinonia. 

Hydrokinonia saattaa löytyä esimerkiksi maksaläiskien ja pisamien poistoon käytetyistä ihonvaalennusvoiteista. Altistuminen ärsyttää ihoa, hengitysteitä ja silmiä. Hydrokinoli voi myös vaurioittaa maksaa ja munuaisia hengenvaarallisella tavalla. Lisäksi hydrokinoli on luokiteltu mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

EU on kieltänyt hydrokinonin käytön kosmetiikassa. LGA:n mukaan vilpilliset jälleenmyyjät saattavat levittää hydrokinonia sisältäviä ihonvaalennusvoiteita esimerkiksi verkkokaupoissa.

Hyvin halpa tuote voi olla vaarallinen väärennös

Kuluttajien tulisi aina tarkistaa, etteivät heidän käyttämänsä kosmetiikkatuotteet sisällä hydrokinolia.

– Kuluttajien pitäisi aina tarkastaa ihovoiteensa ainesosat, epäillä hyvin halpoja hintoja, jotka yleensä kielivät voiteen olevan väärennös ja mahdollisesti vaarallinen, eikä ikinä käyttää hydrokinonia sisältävää tuotetta, varoittaa LGA:n edustaja Simon Blackburn.

Jos tuotteen ainesosia ei kerrota, ei sitä tule käyttää.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat