Mainos

Halonen keskusteli Ahvenanmaan hallinnosta

Presidentti Tarja Halonen vieraili tänään Ahvenanmaalla keskustelemassa paikallisten itsehallintopoliitikkojen kanssa ja hyvästelemässä Suomesta poistuvat Tall Ship Race -kilpailun purjelaivat.

Laivat jättivät Maarianhaminan kulkueena ja jatkoivat kohti seuraava kohdettaan Tukholmaa. Tapahtuman Suomen-osuuden suojelijana toiminut Halonen seurasi lähtöä kuunari Lindenin kannella. Meksikon laivaston Cuauhtemoc-alus tervehti ohi purjehtiessaan presidenttiä 21 kunnialaukauksella.

Maarianhaminan tapaamisten jälkeen Halonen vakuutti, että keskustelu saarimaakunnan itsehallinnon kehittämisestä on yhä tervetullutta. Presidentti totesi kuitenkin, että jo nyt Ahvenanmaalla on "paras itsehallinto maailmassa". Itsenäisyyshaaveille Haloselta ei tukea liikene, mutta hän lupasi seurata keskustelua aiheesta mielenkiinnolla.

Ahvenanmaan hallinto on Haloselle itselleen varsin tuttu aihe, sillä hän ehti aikoinaan oikeusministerinä seurata nykyisen itsehallintolain valmistelua ja esitteli sitten ulkoministerinä Ahvenanmaata esimerkkinä aluekiistojen ratkaisemisesta demilitarisoinnin ja itsehallinnon avulla.

Keskusteluissa tänään pohdittiin hallinnon lisäksi muun muassa merenkulun ongelmia sekä Ahvenanmaan edustusta EU-parlamentissa. Halosen keväisten valtiovierailujen tapaan puhuttavaa riitti nytkin sen verran, että aikataulu joutui koetukselle.

Arvovieraita odoteltiin lounaspöytään ylimääräiset puoli tuntia. Kesävierailu Ahvenanmaalla on kuulunut presidenttien ohjelmaan vuodesta 1972, jolloin Urho Kekkonen kävi hauenpyynnissä Saltvikissä. Ohjelma on vaihdellut eri presidenttien kiinnostuksen kohteiden mukaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.