Mainos

Halonen arvosteli Latvian kielilakia

Ulkoministeri Tarja Halonen kehottaa Latviaa tekemään lisäyksiä kiisteltyyn kielilakiin. Halonen kommentoi asiaa vierailessaan Latviassa Baltian-kierroksensa yhteydessä. Venäjä ja monet kansainväliset organisaatiot ovat kritisoineet Latvian kielilakia. Lain mukaan Latvian kieli on ainoa virallinen kieli julkisessa toiminnassa.

Ulkoministeri Halosen urakka EU:n puheenjohtajamaan edustajana kasvaa päivä päivältä. Tänään ohjelmaan kuului vierailu kaikissa kolmessa Baltian maassa ja viralliset keskustelut Tallinnassa Viron ulkoministerin, Riiassa Latvian ulkoministerin ja vastavalitun presidentin sekä Vilnassa Liettuan ulkoministerin kanssa.

Matkan tarkoitus oli ennen kaikkea esitellä Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmaa sekä keskustella EU:n laajentumisprosessista. Halosen mukaan Suomen puheenjohtajuuskaudella kiinnitetään erityishuomiota EU:n sosiaaliseen ulottuvuuteen, järjestön laajenemista koskeviin kysymyksiin sekä työllisyysasioihin.

Ympäristöasiat Viron suurin ongelma

Vierailumaiden edustajat selvittivät omalta osaltaan maidensa valmiuksia unioniin liittymisen suhteen. Viron ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves tähdensi, että Viro omalta osaltaan pyrkii hoitamaan maan kehityksen siten, että Viro vuonna 2003 olisi EU-kelpoinen. Suurimmat ongelmat hänen mukaansa ovat ympäristökysymysten ratkaisemisessa. Muut ongelmat ovat pääosin teknisluonteisia, hän totesi.

Ilves muistutti myös, että vuosilukujen määrittelyssä on julkisuudessa epätarkkuuksia. EU on hänen mukaansa valmis ottamaan heti vastaan maat, jotka täyttävät unionin asettamat vaatimukset. Varsinaisia määrävuosia ei ole asetettu, vaan Viro esimerkiksi pyrkii saamaan oman hallintonsa siihen kuntoon, että se olisi vuonna 2003 valmis jäsenyyteen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.