Mainos

Hallitusta syytetään salailusta

Hallitukselta vaaditaan julkista kantaa EU:n perustuslain uudistamiseen. Pääministeri Vanhanen ei ole halukas kommentoimaan Suomen linjaa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta vaatii hallitusta julkistamaan Suomen kannat EU:n perustuslain uudistamisesta.

Hallitus ei ole antanut julki vastauksiaan puheenjohtajamaa Saksan asiasta esittämiin kysymyksiin. Ulkoasiainvaliokunnan mukaan uudistuksen perustiedot ja Suomen kannat on oltava julkisesti saatavilla. Pertti Salolaisen (kok.) johtama valiokunta vaatii hallitukselta viipymättä julkista selvitystä asiasta. Vaatimus sisältyy perjantaina annettuun yksimieliseen lausumaan.

Asia nousi esille edellispäivän kyselytunnilla, kun vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kysyi pääministeri Matti Vanhaselta (kesk.), mitä Suomi on vastannut liittokansleri Angela Merkelin esittämiin kysymyksiin. Kun Arhinmäki ei saanut Vanhaselta vastausta, hän syytti hallitusta salailusta.

Vanhanen vetosi siihen, ettei neuvotteluvaraa ole tapana kertoa julkisuuteen. Pääministeri korosti, että eduskunnan suurta valiokuntaa ja ulkoasiainvaliokuntaa informoidaan koko ajan.

Saksalle annetut vastaukset oli jaettu avainvaliokuntien edustajille vaitiolovelvollisuudella. Ulkoasiainvaliokunta katsoi kuitenkin, ettei tämä riitä, vaan Suomen kannoista tarvitaan myös sellainen selvitys, joka ei edellytä vaiteliaisuuspyyntöä. Se tarkoittaisi siten, että selvityksestä annettaisiin myös versio, josta neuvotteluvaraa koskevat kohdat jätettäisiin pois.

EU:n puheenjohtajamaa Saksa esittää juhannuksen alla pidettävässä huippukokouksessa jäsenmaiden perussopimusuudistusta koskevista kannoista kootun selvityksen. Sen pohjalta huippukokous päättää, miten uudistusta jatketaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.