Mainos

Hallituspohjapohdinta käy kuumana – Laaninen ihmettelee Orpon puheita

Spekulaatiot tulevasta hallituspohjasta käyvät kuumina. Gallup-johtaja keskusta ei nimeä hallituskumppanisuosikkejaan, mutta muissa puolueissa avaukset hallituspohjatoiveista ovat alkaneet.

Päähallituspuolueet Kokoomus ja SDP näyttävät saaneen tarpeekseen toisistaan. Kokoomusministeri Petteri Orpo toivoi eilen Lännen median haastattelussa maalle porvarihallitusta ja sanoi, että SDP:n ja kokoomuksen yhteistyö on tullut tiensä päähän demareiden talouspolitiikan takia. Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve ei halua kuitenkaan suoraan nimetä kokoomuksen suosikkeja seuraavaan hallitukseen.

– Veroja kiristävän politiikan tie on käyty loppuun, ja seuraavan hallituksen on oltava valmis (presidentti) Niinistönkin peräänkuuluttamaan hyvinvointiyhteiskunnan avoimeen peruskorjaukseen, sanoo Arve.

SDP:ssäkään ei ajatella hallituskumppani kokoomuksesta lämpimästi, vaikka puoluesihteeri Reijo Paanasen mukaan ketään ei halutakaan syytellä.

– Olen itse vähän ihmetellyt sitä, että kun asioista on sovittu, niin miksi niistä sitten yhtäkkiä löytyykin seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla yllättäviä mutkia. Olkoon kysymys sote-ratkaisusta, metropolihallinnosta tai soiden suojelusta. En mä lähde ketään syyttelemään, mutta toivottavasti kokoomuslaisetkin miettivät, mikä tämän maan paras on, sanoo Paananen.

Laaninen: Orpon lausunto konkurssijulistus

Gallup-johtajalla ja todennäköisimmällä seuraavalla pääministeripuolueella keskustalla ei ole tarvetta kertoa unelmakumppaneitaan. Keskustan puoluevastuuston enemmistö toivoi syksyllä punamultahallitusta eli SDP:tä keskustan hallituskumppaniksi.

– Totta kai se kertoo jostakin tunnelmasta. Meillä on historiallista kokemusta yhteistyöstä sekä sosiaalidemokraattien että kokoomuksen kanssa. Ja tällaisella punamulta-ajattelulla on vahvaa perinnettä keskustassa. Mutta vaalitulos tässä ratkaisee, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Laanisen mukaan keskusta haluaa hallituspohjan, joka kykenee tekemään jäntevää politiikkaa Suomen hyväksi. Hän ihmettelee kokoomuksen Orpon puheita. 

– Tuo ministeri Orpon lausuntohan kertoi, että tämä nykyinen hallitus ei siihen kykene. Se oli aika poikkeuksellinen lausunto ja tämän hallituksen konkurssijulistus, sanoo Laaninen.

Perussuomalaisten kanta on siinä mielessä selvä, että puolueen mielestä hallituksen pitäisi koostua kolmesta isosta puolueesta. Takiaispuolueiksi kutsumiaan pienpuolueita perussuomalaiset eivät hallituksessa katselisi.

– Pahin skenaario kai olisi sellainen pienistä sirpaleista muodostuva hallitus, jossa on vihreät, RKP, vasemmisto ja kristillisdemokraatit, kaikki pienet mukana. Kyllä se aika haastavalta tuntuisi, kun linjaukset ovat niin erilaisia kuin meillä esimerkiksi, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Eduskunta aloittaa ensi viikolla kevätkauden, joka päättyy jo maaliskuussa eduskuntavaalivapaaseen. Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.