Hallitusneuvotteluissa sovittiin politiikkaohjelmista

Pääministeri Paavo Lipponen vaatii johtoryhmää pitämään hallitusneuvottelut käsissään.

Paavo Lipponen ja Anneli Jäätteenmäki

Hallitusohjelmaan kirjataan kaikkiaan neljä ns. politiikkaohjelmaa, joihin kootaan tietyn alan toiminnot poikkihallinnollisesti. Kunkin ohjelman toteuttamisesta vastaa koordinaatioministeri. Hallitusneuvottelijat sopivat asiasta tänään.

Politiikkaohjelmat laaditaan työllisyydestä, yrittäjyydestä, tietoyhteiskunnasta ja kansalaisvaikuttamisesta. Neuvottelut hallituskauden menokehyksistä jatkuvat edelleen.

Lipponen vaatii hallitusneuvotteluihin ryhtiä

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kehottaa hallitusneuvotteluja vetävää johtoryhmää pitämään hallitusneuvottelujen ohjat käsissään. Sektorityöryhmien esitykset uhkaavat kasaantua isoksi laskuksi uudelle hallitukselle, elleivät asiat pysy johtoryhmän käsissä, Lipponen kirjoittaa Turun Sanomien kolumnissa.

Johtoryhmän puheenjohtajana toimii keskustan Anneli Jäätteenmäki. Lipposen mukaan työllisyys on asetettava ohjelmatyössä kaiken muun edelle. Hän perää voimakkaita keinoja siihen puuttumiseksi, nopea veroale mukaan lukien. Lisäksi ohjelmaneuvotteluissa pitäisi mennä asiaan. -Asioiden pyörittämisen ja loputtoman asiantuntijakuulemisen sijaan talousneuvottelijoiden on otettava kantaa päälinjoihin ja sen jälkeen täsmennettävä ohjelmatekstiä. Muuten sinänsä hyvää tarkoittavat meno-ohjelmat eri sektorityöryhmistä vyöryvät pääryhmään, Lipponen kirjoittaa.

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen työryhmän kiistellyistä esityksistä pitää Lipposen mielestä omaksua perusasenne; hallitusohjelman talous- ja työllisyyspainotuksen on oltava kunnianhimoinen. Itse raporttia ei tarvitse orjallisesti seurata, mutta hallitusohjelmassa on esitettävä ratkaisut työllisyysasteen nostamiseen opintoaikoja lyhentämällä ja eläkkeelle siirtymistä lykkäämällä.

Lipposen mukaan nyt tarvitaan linjausta, joka kestää tämän hetken epävarmuudesta ja vaalikauden yli koko vuosikymmenen. Teollisuuden vaikeuksiin tarvitaan valikoivia toimia, työttömyyden torjuntaan lisää rahaa. -Kuluttajien ostovoimaa voidaan vahvistaa nopeilla tuloveron alennuksilla, Lipponen esittää mainitsematta rahasummia. Hän varoittaa mallista, jossa työllisyyttä hoidettaisiin erilaisin lyhyen tähtäimen investoinnein teihin ja muuhun rakentamiseen. Valtion menojen lisääminen tätä kautta johtaa väistämättä umpikujaan muutaman vuoden sisällä, Lipponen tuomitsi. Yritysverotukseen tarvitaan Lipposen mielestä kokonaispaketti, jossa yhteisö- ja pääomaverokannan ohella tarkastellaan mm. työnantajamaksuja, varallisuus-, perintö- ja lahjaveroa sekä osingonsaajan veroa.

Lipponen toteaa, että kolmen puolueen sosiaalisesta tahdosta ei voi olla mitään epäilystä. Kansallisen terveydenhuollon remontin voimavarat turvataan, sosiaalihuoltoa uudistetaan ja perusturvan ja perhepolitiikan aukkoja paikataan, hän vakuuttaa. Mutta budjettikurista on pidettävä kiinni. -Nämä ratkaisut on kuitenkin tehtävä vasta sen jälkeen ja niissä puitteissa, jotka talous- ja työllisyyslinjan kirkastamisen jälkeen ovat tarjolla, Lipponen kirjoittaa.

Kolumnissa Lipponen ei ilmaise mitään siitä, lähteekö hän itse mukaan uuteen hallitukseen ministeriksi vai ei. Todennäköisesti Lipponen ottaisi silloin valtiovarainministerin salkun. Toinen vaihtoehto on eduskunnan puhemiehen paikka.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat