Mainos

Hallitus yritti valaa toivoa Salossa: 8 apukeinoa irtisanomispommiin

Microsoftin irtisanomiset ovat kova isku, mutta myös mahdollisuus uuteen yrittäjyyteen, vakuuttivat Saloon matkanneet ministerit.

Pääministeri Juha Sipilä, työministeri Jari Lindström ja sisäministeri Petteri Orpo matkustivat tänään iltapäivällä Saloon tapaamaan Microsoftin edustajia ja työntekijöitä.

– Meille oli tärkeää tulla tänne selvittämään, mitä voisimme tehdä enemmän, kertoo Sipilä ja kehuu käytyjä keskusteluita hyviksi.

Hallituksella on jo kahdeksan kohdan ohjelma yllättävän työttömyyspommin vaikutusten pienentämiseksi.

Hallituksen 8 toimenpidettä Salon avuksi

1. Uusien yritysten syntymistä edesautetaan.

2. Olemassaolevien yritysten digitalisaatiota edesautetaan.

3. Uusien yritysten asettumista Saloon edistetään.

4. Irtisanottujen työntekijöiden ammattitaitoa ylläpidetään ja uusitaan.

5. Microsoftin henkilökuntaa aktivoidaan.

6. Salon seudun elinkeinostrategiaa kehitetään.

7. Yrittämisen esteitä poistetaan.

8. Euroopan globalisaatiorahastolta haetaan rahoitusta toimenpiteisiin.

– Toivottavasti Microsoft kantaa yhteiskuntavastuuta. Sen lisäksi valtio on tässä mukana, ja toivottavasti myös lähialueen yritykset, kommentoi työministeri Lindström, joka hallituksen toimenpidelistan esitteli.

Oulusta mallia ja yrittäjyydestä pelastus

Ministerit korostivat Salon synkeissäkin tunnelmissa, että toivoa on tulevaisuudessa. Yrittäjyydestä toivotaan työttömyyspommin lieventäjää.

– Henkilöstön tapaamisesta päällimmäisenä jäi mieleen se ideoiden ja innovaatioiden määrä. Selvästikin hankalasta tilanteesta huolimatta on toivoa jo näkyvissä, sanoo Sipilä.

– Kävimme läpi hyviä käytäntöjä, esimerkiksi Oulusta. Miten siellä ollaan saatu syntymään uusia yrityksiä ja houkuteltua jo olemassaolevia yrityksiä alueelle huippuosaajien perässä? Nämä ovat ne kaksi keskeisintä asiaa, jotka synnyttävät työtä, sanoo Sipilä.

Uusia ideoita yrityksien syntyyn

Sipilän mukaan tähän menessä on jo syntynyt monenlaisia ideoita yrittäjyyden lisäämiseen. Yksi vaihtoehto sosiaaliturvan muuttaminen yrityskannustimiksi. Esimerkiksi työttömyyskorvauksen tai irtisanomiskorvauksen voisikin käyttää yrityksen starttirahana.

– Nämä ovat meillä tutkinnassa, sillä monelle palkkatyöstä yrittäjyyteen hyppääminen tuntuu isolta, sanoo Sipilä.

Sipilä myös mainitsi Voimala-nimisen yrittäjyysyhteisön, jossa ihmiset voivat testata eri ideoita yrittäjyyteen, kuulla asiantuntijoilta neuvoa ja kokoontua yhteisöllisessä paikassa.

Ministerit vakuuttivat, että irtisanottavien työntekijöiden huippuosaamiselle löytyy käyttöä monella muulla alalla kuin matkapuhelinten valmistuksessa.

Salossa myös pohdittiin Microsoftilta vapautuvien teknologiatilojen käyttämistä uuteen yritystoimintaan.

– Hallitus näkee täysin, että miten vaikea tilanne tämä on. Näemme kuitenkin myös sen mahdollisuuden, miten paljon tänne on jäänyt huippuosaamista, sanoi Orpo.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.