Petteri Orpo kommentoi irtisanomissopua nettikolumnissaan: "Jokainen on joutunut nielemään hiukan ylpeyttään"

Järjestöt keskeyttävät työtaistelutoimet 2:18

Olen tyytyväinen palkansaajajärjestöjen linjaukseen tarttua hallituksen ratkaisuesitykseen pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamiseksi. Päätös rauhoittaa työmarkkinatilannetta ja toivon mukaan palauttaa sekä ihmisten arjen, että yritysten toiminnan normaaliin päiväjärjestykseen, kirjoittaa valtiovarainministeri Petteri Orpo nettikolumnissaan.

Uusittu lakipykälä ja esityksen keskeinen sisältö ovat olleet työntekijäjärjestöjen tiedossa, kun he ovat käsitelleet asiaa.

Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi hallituksen esityksen perusteluja. Esitys annetaan eduskunnalle marraskuun alkupuolella.

"Helpottaa työttömien työllistymistä"

Tavoitteenamme on helpottaa työttömien työllistymistä.

Vaikka tiukasta henkilörajasta luovutaan, lain pykälään kirjoitetaan, että irtisanomisen syytä arvioidessa on otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä nykyistä paremmin.

Vastaisuudessakin irtisanomiseen pitää aina olla asiallinen ja painava syy. Mielivaltaa ei hyväksytä missään tilanteessa. Suurissa yrityksissä on helpompi muuttaa työntekijän toimenkuvaa kuin esimerkiksi pienissä.

Täsmennys voi tuntua pieneltä, mutta se on merkittävä asia pienille yrityksille. Isoin asia se on niille työttömille, jotka pienet yritykset rohkaistuvat palkkaamaan muutoksen jälkeen.

"Jokainen on joutunut nielemään hiukan ylpeyttään"

Olemme koko ajan peräänkuuluttaneet ratkaisuja ja keskusteluyhteyttä. Itse olen ollut hallituksessa aloitteellinen järkevän ratkaisun löytämiseksi.

Luotan suomalaisiin. Luotan suomalaisten ahkeruuteen, kekseliäisyyteen ja sisukkuuteen – jääräpäisyyteenkin. Luotan siihen, että kaikilla suomalaisilla on halua ja tahtoa toimia tämän maan eduksi.

On hienoa, että pystyimme tässä vaikeassa tilanteessa luottamaan toisiimme yhteisen hyvän nimissä. Kiitän palkansaajajärjestöjä tarjoukseen tarttumisesta.

Vastaan tulemista ja myönnytyksiä tarvittiin jokaiselta osapuolelta. Jokainen on joutunut nielemään hieman ylpeyttään.

"Toimivat työmarkkinat ovat työttömän paras turva"

Suomen työllisyysasteen nousu on ainakin hetkellisesti jämähtänyt.

Voi olla, että nykytoimin työllisyys ei enää kasva eikä työttömyys alene, vaikka taloudella menisi hyvin. Työttömän paras turva ovat toimivat työmarkkinat, jossa yritykset palkkaavat uusia työntekijöitä.

Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta työn perässä muuttaminen ja oman osaamisen päivittäminen helpottuvat. Meidän on myös uudistettava verotusta, työelämää ja sosiaaliturvaa. Tulevien vaalien on oltava työllisyysvaalit.

Nyt jos koskaan tarvitsemme yhteen hiileen puhaltamista, jotta Suomi voi pärjätä väestön ikääntymisen ja epävarman tulevaisuuden aiheuttamien tuulien tuiverruksessa.

"Teknologian kehitys muuttaa työmarkkinoita"

Maailma ympärillämme muuttuu ja teknologinen kehitys muokkaa yhteiskuntia ja työmarkkinoita. Muutokset tuntuvat Suomessakin. Suomi on kuitenkin erinomaisessa asemassa näiden muutosten kohtaamisessa.

Suomalaiset yritykset pärjäävät hyvin kansainvälisillä markkinoilla ja luovat maailmanluokan innovaatioita.

Meillä on vahva sosiaaliturvaverkko – jokaisen pitää ponnistella osana yhteiskuntaa, mutta heikoimpia ei jätetä oman onnensa nojaan. Suomessa on kansainvälisesti verrattuna ei korruptoitunut virkakunta ja toimiva yhteiskunta.

Suomalaisen yhteiskunnan on kuitenkin kyettävä myös uudistumaan. Siksi tämän päivän ratkaisu on arvokas osoitus siitä, että pystymme vaikeissa tilanteissa löytämään yhdessä vastauksia hankaliin kysymyksiin.

Suomi on maa, jossa sopimalla ja toisiimme luottamalla voimme saada paljon aikaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat