Mainos

Hallitus valmistelee uutta tieliikennelakia – Autoliiton toimitusjohtaja: "Liikenneturvallisuustilanne ei edellytä tiukempaa rangaistuslinjaa"

2:59

Hallituksen suunnittelema uusi tieliikennelaki herättää keskustelua ylinopeuksista. Esitys sallisi 50 euron suuruisen liikennevirhemaksun määräämisen nopeusrajoituksen ylittämisestä jo yhdellä kilometrillä tunnissa.

Nykyinenkään laki ei salli ylinopeuden ajamista, mutta puuttmiskynnyksen määrittelee polisihallituksen poliisille antama sisäinen ohje. Myös Liikenne- ja viestintämininsteri Anne Berner sanoi, että nykylaissakin on nollatoleranssi ylinopeutta kohtaan.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Niemisen mukaan tilanne on ristiriitainen. Hänen mukaansa lakiin voitaisiin myös säätää kirjallinen huomautus.

– Tässä on hassu tilanne. Lainsäätäjä siis säätää, että ylinopeus 1-5 km/h olisi rangaistava teko ja siitä voidaan kirjoitta 50-70 euroa sakkoja. Samalla sanotaan, että toivotaan, ettei poliisi tätä lakia noudattaisi ja jättäisi tämän soveltamatta. Meidän mielestämme lainsäätäjän pitäisi ottaa tähän kantaa. Vallitseva tilannekin voitaisiin säätää lakiin eli poliisi voisi kirjoittaa huomautuksen 1-6 km/h ylinopeudesta.

Niemeisen mukaan olisi parasta. että laissa määriteltäisiin rangaistavuus tarkasti ja lain valvominen jätettäisiin poliisin tehtäväksi.

– Mehän emme tiedä, että kun tämä laki on voimassa, mihin se [rangaistavan ylinopeuden] taso sitten asettuu. Olisi parempi, että eduskunta ottaa kantaa siihen, mikä on rangasitavaa ja mikä ei.

Niemisen mielestä Suomessa noudatetaan nopeusrajoituksia hyvin.

– Meillä eivät ole maantienopeudet nousseet 1990-luvun alun jälkeen. Liikenneturvallisuustilanne ei edellytä tiukempaa rangasituslinjaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.