Hallitus valmistelee isoa lisäsopeutusta – nämä keinot Purra ja Orpo sulkevat pois

Katso myös: Tarvitseeko Suomi lisäleikkauksia? Näin Purra vastasi Asian Ytimessä -ohjelmassa marraskuun alussa.

Hallitus valmistelee isoa lisäsopeutusta julkiseen talouteen. 

Lisäsopeutustarpeen tarkkaa määrää ei ole kerrottu, mutta valtiovarainministeriö ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) puhuvat jopa noin miljardista eurosta.

Valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki julkistavat talousennusteensa ensi viikon tiistaina.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan lisäsopeutustarpeen syynä ovat taloussuhdanne, valtionvelan korkokulujen kasvu ja hyvinvointialueiden paisuva alijäämä.

Hallitus valmistautuu päättämään ensi vuoden alussa isosta lisäsopeutuksesta kuuden miljardin euron päälle, eli uusista menoleikkauksista ja veronkorotuksista. Valtiovarainministeri Purra ja pääministeri Petteri Orpo rajaavat joitain toimia pois.

– Kokoomukselle oleellista on se, että verotuksessa ei kiristetä työn ja yrittämisen verotusta, koska ne ovat hallituksen ajattelutavan ytimessä, sanoo Orpo Ylen Ykkösaamussa.

– Emme ole nostamassa kokonaisveroastetta, mutta siellä on liikkumatilaa sen suhteen paljonko kokonaisveroaste tällä kaudella tulee laskemaan. Sen lisäksi hallitus ei varmasti tule esittämään työn tekemiseen tai ylipäätänsä taloudelliseen toimeliaisuuteen sitä heikentäviä veronkorotuksia, sanoo Purra MTV Uutisille.

Purran mukaan lisäsopeutustarpeen kattaminen vaatii paljon erilaisia toimia. Yhtensä mahdollisuutena hän on väläyttänyt ruoan arvonlisäveron korottamista.

Lue myös:

    Uusimmat