Lakkiaisjuhlille etsitään toista päivää, pääsykokeet halutaan yhä järjestää – tämä kaikki hallituksen tiedotustilaisuudessa kerrottiin

Lakkiaisjuhlille etsitään toista päivää, pääsykokeet halutaan yhä järjestää – katso hallituksen tiedotustilaisuus 44:09

Valmistujaisjuhlille etsitään parhaillaan toista päivää. Korkeakoulujen pääsykokeet on yhä määrä pitää toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Hallitus piti tänään koulutusaiheisen koronatilannekatsauksen. Paikalla tilaisuudessa olivat opetusministeri Li Andersson (vas.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

MTV Uutiset seurasi tilannekatsausta hetki hetkeltä.

11.46: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

11.45: Opetus- ja kulttuuriministeriö on kartoittanut esimerkiksi tietokoneiden määrää eri kunnissa. Yleisesti tilanne on Li Anderssonin mukaan hyvä.

Valtiojohtoisia koordinoituja laitehankintoja ei ole toistaiseksi tehty – mikäli tietokone- tai tablettihankintaa alettaisiin kilpailuttamaan nyt, hankinta olisi valmis vasta kuukausien päästä.

11.39: Opetusta ei voi sysätä täysin vanhempien vastuulle, muistuttaa Andersson. Opettajan etäyhteys oppilaisiin on tärkeää etenkin pienten oppilaiden kohdalla.

11.37: Opetusministeri Andersson korostaa kehottaneensa sekä opettajia, vanhempia että opiskelijoita armollisuuteen. Opetussuunnitelmaa on silti noudatettava, vaikkakin opetuksen tuntimääristä voidaan poiketa.

– Sellaista tilannetta ei voi olla, että opetuksen järjestäjät päättävät lopettaa opetuksen kokonaan jossakin aineessa, Andersson sanoo.

11.33: Käynnissä on kysymysosuus. Andersson arvioi kevään kehysriihen keskittyvän pitkälti koronakriisissä selviämiseen. Politiikan normaalimpaan päiväjärjestykseen voidaan palata hänen arvionsa mukaan mahdollisesti elokuussa lähempänä budjettiriiheä.

11.30: Mikäli koronatestauskapasiteettia halutaan lisätä entisestään, yliopistot voivat vastata terveysviranomaisten avunpyyntöön.

11.28: Moni miettii, mitä tapahtuu korkeakoulujen pääsykokeille.

– Korkeakoulujen on tarkoitus järjestää suurin osa valintakokeista toukokuun kahdella viimeisellä viikolla ja kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Tämä ajankohta on jo hyvin lähellä, joten jos muutoksia valintakokeiden järjestämisestä koronatilanteesta johtuen tarvittaisiin, päätökset pitää tehdä huhtikuun puoleenväliin mennessä, ministeri Kosonen sanoo.

11.24: – Tarvittaessa käynnistämme valmistelun opintotukilain muuttamiseksi siten, että opintotukiajassa huomioidaan nykyistä paremmin poikkeusolojen vaikutus. Opiskelijan ei tarvitse murehtia opintotuen loppumisesta koronan takia, Kosonen sanoo.

11.22: Koronatilanne voidaan opintotukiasioissa katsoa hyväksyttäväksi syyksi opiskelun hidastumiseen, Kosonen kertoo.

11.20: Opetus- ja kulttuuriministeriön tietojen mukaan siirtyminen etäopetukseen on sujunut korkeakouluissa pääosin hyvin.

11.19: Äänessä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

11.16: – Myös [toisen asteen] valmistujaisjuhlan kohtalo on herättänyt ymmärrettävästi kysymyksiä. Mikäli vain on mahdollista, haluamme taata sen myös tänä keväänä valmistuville, vaikka juhlaa ei olisi epidemian takia mahdollista järjestää normaalina ajankohtana kevään aikana, Andersson kommentoi.

– Olemme mukana tällä hetkellä koordinoimassa eri tahojen yhteistyötä, jotta löytäisimme valmistujaisjuhlille toisen päivän.

11.14: Opetushallitus on jo valmistelemassa valtakunnallista ohjeistusta arviointien toteuttamisesta poikkeusoloissa. Poikkeusolojen vaikutus yhteishaun toteutumiseen pyritään minimoimaan.

11.12: On ilmiselvää, että tämä aika on raskas ja kuormittava monissa perheissä. On tärkeää huolehtia sekä omasta että lasten jaksamisesta, sanoo opetusministeri Andersson.

11.10: Kaikissa kodeissa huoltajat eivät välttämättä anna asianmukaista tukea etäoppimiselle. Anderssonin mukaan esiin on noussut huoli lapsista ja nuorista, joiden kotiolot ovat turvattomat.

– Mikäli tilanne on niin vakava, että oppilaaseen ei saada lainkaan yhteyttä etäopetusjakson aikana, vertautuu tämä tilanne siihen, että oppilas jäisi normaalioloissa tulematta kouluun.

11.05: Anderssonin mukaan jatkossa myös valmistavan opetuksen oppilaat ovat oikeutettuja lähiopetukseen.

Kyse on ennen kaikkea maahanmuuttajaoppilaista, joiden opetus keskittyy suomen tai ruotsin kielen oppimiseen. Valmistavan opetuksen piirissä on Suomessa muutamia tuhansia oppilaita.

11.03: Tiedotustilaisuus alkaa. Äänessä opetusministeri Andersson. "Valmistaudumme opetus- ja kulttuuriministeriössä siihenkin vaihtoehtoon, että lähiopetukseen ei ole mahdollista palata tämän kevään aikana".

11.00: MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuuden antia tässä artikkelissa hetki hetkeltä. Tervetuloa mukaan!


Lue myös:

    Uusimmat