Presidentti Niinistö kävi "hyvän keskustelun" liittokansleri Merkelin kanssa – aiheina Kiina, Venäjä ja Ukraina

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Twitterissä keskustelleensa puhelimitse Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat keskustelleet puhelimitse.

Aiheina olivat Niinistön mukaan Kiina, Venäjä ja Ukraina. 

Niinistön "hyväksi" kuvailemassa keskustelussa puhuttiin myös Helsingin hengen viisikymmenvuotispäivästä, joka on vuorossa vuonna 2025. 

Vuonna 1975 Helsingissä järjestettiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin kolmas huippukokous, johon osallistuivat niin Euroopan, Yhdysvaltain kuin Kanadankin johtajat.

Tuolloin sovittiin, että Euroopan rajat pitävät ja ihmisoikeuksia edistetään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vuodelle 2025 ehdotettu kokousta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvisti MTV Uutisille, että ulkoministeriö on alkanut selvittää mahdollisuutta järjestää Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön huippukokous Suomessa vuonna 2025. Idean nosti esiin eilen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistö pohti eilisessä kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että ETYJ:n tulevaa 50-vuotisjuhlaa voisi hyödyntää kansainvälisen politiikan jännitteiden lieventämisessä.

Mahdollinen huippukokous pidettäisiin vasta seuraavalla hallituskaudella, mutta ulkoministeriössä asian selvittely alkoi heti. Ensimmäinen vaihe olisi pyrkiä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajamaaksi vuonna 2025.

– Ulkoministeriössä on lähdetty selvittämään näitä mahdollisuuksia. Ensin tätä ETYJ:n puheenjohtajuusmahdollisuutta vuodeksi 2025 ja tietysti alustavasti sitä agendaa, mistä voitaisiin puhua, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto MTV Uutisille.

– Euroopassa on nyt monta pullonkaulaa – Krimin tilanne, Itä-Ukrainan tilanne, Valko-Venäjän tilanne – ja tietysti tämmöisen kokouksen pitäisi olla sellainen, missä pystytään katsomaan eteenpäin ja ongelmia on ehkä jo ratkaistu, Haavisto jatkoi.

Ulkoministeriö selvittää huippukokouksen järjestämistä Suomessa vuonna 2025 – Pekka Haavisto pitää ajatusta hyvänä 2:43
Ulkoministeriö selvittää huippukokouksen järjestämistä Suomessa vuonna 2025 – Pekka Haavisto pitää ajatusta hyvänä.



Lue myös:

    Uusimmat