Mainos

Hallitus sopi energiaveroista

Bensiinin litrahintaan tulee ensi vuonna vajaan neljän sentin ja dieselpolttoaineeseen vajaan 4,5 sentin lisäys. Myös alkoholijuomien vero kiristyy lokakuussa 2009.

Hallitus on sopinut budjettiriihessään veroratkaisuista. Energian verotusta kiristetään siten, että bensiinin litrahintaan tulee vajaan 4 sentin ja dieselpolttoaineeseen 4,46 sentin lisäys. Myös kotitalouksien sähkövero ja polttoöljyn hinta nousevat.

Sen sijaan biopolttoöljylle esitetään verottomuutta. Kaiken kaikkiaan energian verotus kiristyy ensi vuonna 300 miljoonalla eurolla.

Väkevien alkoholijuomien veroon tulee odotettu 15 prosentin ja mietoihin 10 prosentin veronkorotus. Uusi tiukennus saatetaan toteuttaa vuonna 2009,

Tuloverotukseen tehdään ensi vuonna vain inflaatiotarkistus ja asteikkoja koskeva lievennys. Perintövero kevenee aiemmin sovitulla tavalla siten, että verotettava alaraja nousee 3400 eurosta 20 000 euroon. Puolisovähennys nousee 60 000 euroon ja alaikäisyysvähennys 40000 euroon. Kolme neljästä perinnöstä on uudistuksen jälkeen verottomia.

Verotus kevenee myös osalla eläkkeensaajista, joilta on peritty tähän asti enemmän veroa kuin saman verran ansainneilta palkansaajilta.

Ruoan arvonlisäveroa lasketaan viidellä prosenttiyksiköllä vuoden 2009 lokakuun alussa.

Veronmaksajien Lehtinen kehuu budjettiriihen veroratkaisuja

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kehuu tuoreeltaan monia hallituksen budjettiriihen veroratkaisuja.

- On hyvä, että hallitus tarttuu ripeästi verojärjestelmän rakenteellisiin epäkohtiin korjaamalla perintöveroa ja oikaisemalla eläkeläisten tuloveroa heti ensi vuonna.

Lehtinen kuitenkin pitää valitettavana, että palkansaajien verotuksen monivuotinen keventämisputki katkeaa. Veronmaksajien mukaan hallituksen budjettiriihessä päättämä verolinja pitää suomalaisten palkansaajien verotuksen vuonna 2008 käytännössä tämänvuotisella tasolla.

Liiton mielestä lupauksia paluusta kevennysten tielle ansiotulojen verotuksessa on syytä alkaa lunastaa pian ensi vuoden jälkeen.

SKAL: Polttoaineveron korotus kompensoitava kuljetusyrityksille

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry. perää, että polttoaineveron korotus kompensoidaan tavaraliikenteelle.

SKALin toimitusjohtajan Iiro Lehtosen mukaan polttoaineveron korotuksesta koituu maanteiden tavaraliikenteen kuljetusyrityksille tuntuvia lisäkustannuksia. Lisälasku tulisi kompensoida yrityksille, jotta inflaatio ei kiihtyisi, Lehtonen sanoi SKALin tiedotteessa.

Keinoksi SKAL ehdottaa käyttövoimaveron alentamista, mutta ei pidä sitäkään riittävänä.

SKAL on esittänyt talousarvioon ympäristöystävällisempien kuorma-autojen hankintatukea sekä kuljetusyritysten kilpailukykyä parantavaa yritystukea. Ne tulisi SKALin mukaan lisätä ensi vuoden budjettiin viimeistään eduskunnan käsittelyssä.

Loput polttoaineveron korotuksista kertyvistä lisätuloista tulisi kohdistaa tiestöön liikenneturvallisuuden lisäämiseksi ja ruuhkien poistamiseksi, SKAL:sta todetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.