Hallitus sai eduskunnan luottamuksen

Mistä lääkäreitä ja hoitajia? – kansanedustajat kertovat, kuinka pelastaisivat soten 10:47
Kuinka kokoomus hallituspuolueena perustelee 1,4 miljardin sote-leikkauksia? Katso videolta!

Eduskunta on päättänyt, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta. 

Luottamuksen puolesta äänesti 101 edustajaa, vastaan 85. Poissa oli 13, ja tyhjää ei äänestänyt kukaan.

Hallitukselle esitettiin epäluottamusta sosiaali- ja terveyspalveluiden takia.

Syyskuun lopussa Liike Nyt ja keskusta kertoivat tekevänsä hallitukselle välikysymyksen sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluista sekä hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamisesta. Kun keskustan ja Liike Nytin välikysymystä käsiteltiin eduskunnassa keskiviikkona, myös muut oppositiopuolueet esittivät hallitukselle epäluottamusta.

SDP esitti epäluottamusta, jota vasemmistoliitto tuki. Vihreät esitti oman epäluottamuslauseensa.

Lopulta hallituksen luottamusta mitattiin SDP:n ja vasemmistoliiton epäluottamuslauseella.

SDP:n kansanedustaja, edellisen hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi keskiviikkona, että SDP esittää epäluottamusta, sillä epäselväksi jää, onko hallitus valmis turvaamaan ihmisille jatkossakin riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Keskustan ja Liike Nytin välikysymyksessä sanotaan, että pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmassa on kannatettavia kirjauksia, jotka parantavat toteutuessaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Ongelma välikysymyksen mukaan on, että ne ovat räikeässä ristiriidassa hallitusohjelman sote-rahoituskirjausten kanssa.

Välikysymyksen mukaan hallituksella on myös kustannushyödyistä ylioptimistisia odotuksia.

Välikysymyksessä kritisoidaan hallitusta myös siitä, että kustannusten kasvusta huolimatta hallitus ei ole pidentämässä hyvinvointialueille säädettyä alijäämän kahden vuoden kattamisaikaa edes määräajaksi. Jos hyvinvointialueet eivät kata alijäämiään kahdessa vuodessa, ne voivat joutua niin sanottuun arviointimenettelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat