Hallitus riitelee perhevapaista: Keskusta pysäytti uudistuksen, kokoomus haluaa jatkaa

Päähallituspuolueiden ministerit ovat eri mieltä siitä, jatketaanko perhevapaauudistusta. Keskusta kaatoi uudistuksen, mutta kokoomus haluaa viedä sitä sovitusti eteenpäin.

Viime syksyn budjettineuvotteluiden yhteydessä hallitus päätti asettaa työryhmän uudistamaan perhevapaita. Yksi reunaehto oli, että uudistuksen on oltava kustannustehokas. Työryhmää johtanut perhe ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi tänään, että uudistus kaatuu, koska reunaehdot ovat liian tiukat.

– Väistämättä jos kotona hoitaminen vähenee, varhaiskasvatuksen kustannukset kunnille kasvavat poikkeuksellisen paljon. Laskelmat tarkentuivat aivan viime metreillä. Pöydällä oli malleja, jotka muodollisesti täyttivät hallituksen reunaehdot ja näyttivät paperilla hyviltä. Viime päivien laskelmien mukaan muutokset ovat niin suuria, että uudistukseen ei ollut edellytyksiä, Saarikko sanoo.

Saarikko kertoi asiasta myös Facebookissa.

Kokoomuksen mielestä keskustan eduskuntaryhmä torppasi koko uudistuksen. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaatii asian siirtämistä hallituspuolueiden puheenjohtajien käsiteltäväksi. Hänen mukaansa varhaiskasvatuksen kulujen kasvamiseen oli hallituksessa varauduttu ja rahoituksesta oli suunnitelma.

– Perhevapaauudistus on niin tärkeä, että kokoomus haluaa viedä sitä eteenpäin, Grahn-Laasonen toteaa.

Tutkijan mukaan suunniteltu perhevapaauudistus olisi tarvinnut enemmän joustoa.

2:17

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja