Ministerit jatkoivat perhevapaakiistaa Huomenta Suomessa – "Surkea lopputulos tasa-arvon kannalta"

7:35

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ilmoittivat eilen, ettei tämä hallitus toteuta kaavailtua perhevapaauudistusta. Asiasta keskustelivat Huomenta Suomessa ministerit Annika Saarikko (kesk.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Riita kulminoitui julkisuudessa etenkin heidän puolueidensa keskustan ja kokoomuksen väliseksi. Keskustelua käytiin tasa-arvokysymyksistä, joiden toteutumisesta uudistuksessa ministereillä oli eriävät näkemykset.

Grahn-Laasosen mielestä perhevapaiden kiintiöiminen tasaisemmin isille ja äideille olisi lisännyt tasa-arvoa työelämässä.

– Tämä oli surkea lopputulos tasa-arvon, työllisyyden ja lapsiperhearjen kannalta, Grahn-Laasonen sanoi.

Hän kertoo, että uudistus olisi tuonut varhaiskasvatuksen piiriin noin 9 000 uutta lasta, johon oli varattu kunnille rahoitus.

– Kyllä tässä enemmän taisi olla kyse niistä asenteista kuin rahasta, Grahn-Laasonen sanoi hallituskumppaneihin viitaten.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

"Naisten työmarkkina-asema kiinni muustakin"

Saarikon mielestä näin ei kuitenkaan olisi käynyt, vaan todellisuudessa uudistus olisi lähinnä leikannut kotihoidontukea. Isien saaminen paremmin hoitovastuuseen ei olisi toteutunut, koska he eivät nytkään käytä kaikkia vapaitaan.

– Ongelma kytkeytyi siihen, että tällä hetkellä vain joka viides isä pitää edes nykyiset 54 päivää vapaita, Saarikko sanoi.

Hänestä tasa-arvon toteutuminen vaatii useampia muutoksia kuin pelkän tämän uudistuksen. Työnantajien pitäisi esimerkiksi palkata herkemmin sijaisia kotiin jääville isille, jotta näille poisjäänti töistä olisi helpompaa.

– Naisten työmarkkina-asema on kiinni muustakin kuin perhevapaiden jakamisesta, Saarikko sanoi.

Saarikko ei kuitenkaan syytä työmarkkinajärjestöjä, vaan kuvailee yhteistyötä näiden kanssa perhevapaauudistuksessa ratkaisuhakuiseksi.

Ministerit kävivät aiheesta kaksi keskustelua, jotka voit katsoa tämän jutun videoilta.

8:43

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja